Ana SayfaHaberlerDünyaBağımsız Rus gazetesi Novaya Gazeta’nın lisansı iptal edildi: “Özgür ruh esmeye devam...

Bağımsız Rus gazetesi Novaya Gazeta’nın lisansı iptal edildi: “Özgür ruh esmeye devam edecek”

Rusya’nın önde gelen bağımsız gazetelerinden Novaya Gazeta’nın yayın lisansı Moskova ilk derece mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkemenin gerekçesi gazetenin finansal kayıtlarındaki değişiklikleri güncellememesi. Novaya Gazeta, geçen hafta vefat eden Sovyetler eski Genel Sekreteri Mikail Gorbaçev’in %10 pay sahibi olduğu bağımsız bir yayın organı olarak faaliyet gösteriyor, Rusya’nin Ukrayna işgalini “özel askeri operasyon” olarak tanımlamadığı için devletin tepkisini çekiyordu.

2021 yılında Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen Dimitri Muratov’un genel yayın yönetmenliğini üstlendiği bağımsız Rus gazetesi Novaya Gazeta’nın yayın lisansı bugün Moskova ilk derece mahkemesi tarafından iptal edildi.

Mahkeme kararına göre gazetenin basılı yayın yapması artık yasak, gazete yetkilileri yayınlarına online bir şekilde devam edeceklerini duyurdu.

Novaya Gazeta, yine Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen eski Sovyetler Genel Sekreteri Mikail Gorbaçev’in Nobel ödülünü satıp elde ettiği geliri bağışlamasıyla kurulan ve Gorbaçev’in vefatına kadar %10 oranında pay sahibi olduğu bir kurumdu.

2021 yılında Nobel ödülü alan Muratov da ödülünü satıp gazeteye bağışlamıştı.

Gazetenin yayın lisansının iptal edilme gerekçesi mahkeme tarafından finansal dokümanlarında tutarsızlık olarak gösterildi, gazete üst derece mahkemesinde itiraz etmeyi planlıyor.

Gazete yaptığı açıklamada gazetenin öldüğünü ve eskiden suikaste uğrayan gazete çalışanlarının tekrar öldürüldüğü söyledi, kararı kınadı: “Bir gün gelecek yargıçlar, yetkililer ve devlet gücü olmayacak. Fakat özgür ruh istediği yere, istediği şekilde esmeye devam edecek.”

- Advertisment -