Ana SayfaHaberlerBahçeli: “Erdoğan’ın tekrar aday olmasının önünde bir engel yok”, Şentop: “Bu konuda...

Bahçeli: “Erdoğan’ın tekrar aday olmasının önünde bir engel yok”, Şentop: “Bu konuda bir makale yazacağım”

2023 yılında yapılması öngörülen Cumhurbaşkanlığı Seçimi öncesinde, 2017 yılındaki anayasa değişikliği ile getirilen ‘bir kişi 2 kez cumhurbaşkanı seçilebilir’ ifadesi siyaset arenasında Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden aday olup olamayacağı tartışmasına sebep oldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Adayımız Erdoğan, tekrar aday olamayacağı iddiası temelsiz” derken, TBMM Başkanı Mustafa Şentop “Hukuken bir engel yok” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise konuyla ilgili sessizliğini koruyor.

2017 yılında yapılan anayasa referandumu ile geçilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne göre bir isim sadece 2 kez cumhurbaşkanı adayı olabiliyor.

Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014 yılında ilk kez seçildiği Cumhurbaşkanlığı makamına 2018’de ikinci kez seçilmesi, üçüncü kez aday olup olamayacağı tartışmalarını beraberinde getirdi.

Cumhur İttifakı’nın bileşenleri 2017’deki anayasa değişikliğinin ardından Erdoğan’ın bir kez seçildiğini söyleyerek ikinci kez aday olabileceğini iddia ederken, bazı muhalifler ise Erdoğan’ın iki dönem cumhurbaşkanlığı yaptığı için üçüncü kez aday olamayacağını savunuyor.

Bahçeli: “Adayımız Erdoğan, tekrar aday olamayacağı iddiası temelsiz”

Tartışmaya dahil olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhur İttifakı olarak adaylarının belli olduğunu söyleyerek “Bizim adayımız Sayın Erdoğan’dır; tekrar aday olamayacağı iddiasının hiçbir temeli yoktur” dedi.

“İnanıyorum ki, 2023 yılının Haziran ayında yapılacak seçimde Sayın Erdoğan açık ara farkla seçimi kazanacak ve Cumhur İttifakı da yeni bir zafere imza atacaktır” diyen Bahçeli, “cumhurbaşkanının en az üç dönem seçilebilmesi amacıyla gerekli yasal düzenlemenin yapılmasına var gücümüzle çalışır, bunu da başarırız. Hiç kimse bulanık suda balık avlamasın, kutuplaşmadan rant devşirmenin hevesine kapılmasın, Sayın Erdoğan’ın önünü keseceğini zannetmesin, ham hayal peşinde de koşmasın” ifadelerini kullandı.

Şentop: “Hukuken bir sorun yok”

Konuyla ilgili bir açıklama da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin mimarlarından TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan geldi. Şentop yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Hukuken hiç bir tartışma yoktur. Üç değil iki kez adaylık söz konusudur. Hukuki boyutuyla ilgili olarak akademik çalışmayı ben yayınlayacağım. Hukuki sorun olmayacağını, tartışmaların bilgi eksikliğinden kaynaklandığını söyleyebilirim.”

Kılıçdaroğlu: “Aday olmak istiyorsa buyursun gelsin”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise  ‘Erdoğan’ın adaylığına karşı üçüncü dönem itirazı yapacak mısınız?’ sorusuna şu yanıtı vermişti:

“Yok hayır. Net; aday olmak istiyorsa buyursun gelsin, millet herkesin boyunun ölçüsünü verecektir. Özel bir tartışma yapmayacağız. Bu tartışmalar artık geride kalmalı. Biz yapmayacağız. Başkaları tartışırsa ona bir şey diyemeyiz, en azından biz yapmayacağız. Bu sandık gelmeli, demokratik ölçüler içinde hepimiz gidip sandıkta oy kullanmalıyız ve bir karabasandan bu ülkenin kurtulması lazım. Bu sonbaharda seçim olabilir; soğukkanlılıkla sandığı bekleyeceğiz.”

Erdoğan sessizliğini koruyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise üçüncü kez adaylığın hukuki yorumu ve yeniden aday olup olmayacağı ile ilgili ise henüz bir açıklama yapmış değil.

- Advertisment -