Ana SayfaHaberlerBahçeli’nin Topal Osman’a iade-i itibar teklifine Trabzon’da tepki: Ali Şükrü Bey’in aziz...

Bahçeli’nin Topal Osman’a iade-i itibar teklifine Trabzon’da tepki: Ali Şükrü Bey’in aziz hatırası incitilmesin

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey’in katili olan Topal Osman’a iade-i itibar için Meclis’e verdiği kanun teklifi, Ali Şükrü Bey’in memleketi Trabzon’da protesto edildi: “Hiçbir iade-i itibar, ister bu cinayetin faili ister mesulü olsun Topal Osman'ın üzerinden bu meşum cinayetin mesuliyetini kaldırmayacaktır. Lakin bu iade-i itibar milletimizin bağrında sağılmaz bir yara açacaktır.”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 8 Haziran’da Topal Osman’ın hukuki itibarının iadesi için TBMM’ye kanun teklifi vermişti.

Trabzon Sivil İnisiyatif Platformu üyesi bir grup, Topal Osman’a iade-i itibar çabalarını eleştirmek için, Topal Osman tarafından katledilen Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey’in mezarı başında bir basın açıklaması yaptı.

Platform adına konuşan Ali Şükrü Bey Derneği Başkanı Mehmet Ali Çolak şunları söyledi:

“Trabzonumuzun bağrından çıkmış, asker, gazeteci, çağının müdrik münevverlerinden, Osmanlı Mebusan Meclisinin altıncı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin birinci Devre Milletvekili Şehid-i Muazzez merhum Ali Şükrü Bey’in aziz hatırasını rahmet ve minnetle yad ediyoruz.

“Bu mukaddes değerlerin müdafii olan Şehidi Muazzez Ali Şükrü Beyin şenayi bir cinayetle vefatına sebebiyet veren Topal Osman da tarih ve maşeri vicdan önünde mesuldür. Bu mesuliyet hiçbir suretle göz ardı edilemez.

“Topal Osman’ın 1. cihan harbi ve milli mücadeledeki kahramanlıkları tarihi bir hakikattir; lakin işlenen bu cinayet müdde-i umumi raporu ve meclis soruşturması ile sabit olup neticede naaşı Ankara halkı tarafından adeta linç edilmiş ve Meclis’te gıyabında idamına hükmedilmiştir. Bu hadise göstermektedir ki tarih önündeki mesuliyet Topal Osman’ın üzerine adeta yapışmıştır. 

“Bu olayın üzerinden 99 yıl geçmesine rağmen özelde Trabzon halkı genelde ülke sathında Ali Şükrü Bey’in matemi hala tutulmakta, aziz hatırasına sahip çıkılmaktadır. Bu günlerde Meclis gündemine taşınması planlanan Topal Osman Ağa’nın iade-i itibarı meselesinin bir takım siyasi mülahazalarla Merhum Ali Şükrü Bey’in cinayetini aklama çabasına dönüşmemesi hususen beklentimizdir.

“Hiçbir iade-i itibar ister bu cinayetin faili ister mesulü olsun Topal Osman’ın üzerinden bu meşum cinayetin mesuliyetini kaldırmayacaktır. Lakin bu iade-i itibar milletimizin bağrında sağılmaz bir yara açacaktır.

“Şehidi Muazzez Ali Şükrü Bey’in kim olduğunu bir kere daha buradan hatırlatmak isteriz. Ali Şükrü Bey din, vatan, millet aşığı ve istiklal müdâfiidir. Bu ulvi değerlerin müdafaası için elini değil gövdesini taşın altına sokmuş muhibbanı vatandır. Kısacası Ali Şükrü Bey bir tarihin ve adanmışlığın sembolüdür.

“Trabzon Sivil İnisiyatifi olarak merhumun uğruna ölümü kucakladığı mukaddes davanın asrımızdaki müdafileri olarak devlet büyüklerimizden beklentimiz milletimizi derinden yaralayacak bu iade-i itibar meselesinin siyasi mülahazalardan münferit değerlendirilmesidir. Şehidimizin aziz hatırasının incitilmemesidir.

“Sözlerimi merhum Şehidimiz Ali Şükrü Bey’in ardından kaleme alınmış şu beyitle nihayete erdirmek istiyorum:

“‘Milletin böyle ufulunle senin etmez esef. Makberin sahnei tarih kefenin şan, şeref.’”

27 Mart 2022’de, Ali Şükrü Bey’in Topal Osman tarafından katledilişinin 99. yıl dönümünde de mezarı başında bir anma yapılmış, anmaya AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu da katılmıştı.

Kaynak: Salih Zeki Bilazer / 61 Medya https://www.61medya.com/trabzondan-topal-osman-tepkisi

- Advertisment -