Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, hijyenik pedler konusunda kendisine yöneltilen bir soruya cevap verirken “Kadın hijyen ürünlerinin yanı sıra bize hasta bezi, çocuk beziyle ilgili talepler de geliyor. Bugüne kadar bununla ilgili bir çalışma yapılmadı. Ama bir çalışma yapabiliriz” diye konuştu. Yanık, tümden kaldırmadan değil “üst sınır”dan söz etti.
“Regl yoksulluğu”
Konuşmamız Gerek Derneği kurucusu İlayda Eskitaşçıoğlu, geçtiğimiz haftalarda Serbestiyet’e verdiği söyleşide bu alandaki sorunu şöyle dile getirmişti:
“Menstrüel ürünler çok çeşitli; hijyenik ped, tampon, menstrüel kap ya da regl külodu gibi… Ancak bu ürünler ne yazık ki erişilebilir değil ve bu ürünlere erişim oldukça önemli çünkü alternatifleri yok ve erişim problemi sağlık hakkını tehdit ediyor. Menstrüel ürünler kesinlikle bir lüks ya da kozmetik ürünü değil, sağlık için elzem temel ihtiyaç ürünleri.
“Menstrüel ürünlere erişememeyi regl yoksulluğu olarak kavramlaştırıyoruz. Regl yoksulluğu regl olan bireylerin menstrüel ürünlere -genellikle sosyoekonomik problemler nedeniyle- erişememesi anlamına geliyor.”
Derin Yoksulluk Ağı’nın araştırmasına göre derin yoksulluk yaşayan hanelerdeki kız çocuğu ve kadınların %82’sinin herhangi bir yardım olmadığı müddetçe hijyenik pede erişimleri yok. TÜİK verilerine göre Türkiye’de nüfusun yaklaşık %11’i yoksulluk sınırının altında yaşıyor ve bu hanelerdeki kız çocuklarıyla kadınların hemen hepsi regl yoksulluğuyla mücadele ediyor.