Ana SayfaHaberlerGündemBakan Soylu Meclis komisyonunda İstiklal saldırısını anlattı, kimseyi ikna edemedi

Bakan Soylu Meclis komisyonunda İstiklal saldırısını anlattı, kimseyi ikna edemedi

İstanbul’da yaşanan bombalı saldırı İçişleri Bakanlığı’nın TBMM’deki bütçe görüşmelerine damgasını vurdu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırıyı “PKK’nın sivil katliamlarından biri” olarak tanımlarken, failin Münbiç’ten geldiğini söyledi. Muhalefetin “Emniyet sizi yalanlıyor” çıkışlarıyla karşılaşan Soylu, HDP ile CHP’nin terörle mücadeleye “destek yerine köstek” olduklarını öne sürdü.

İçişleri Bakan Süleyman Soylu bütçe sunuş konuşmasında Türkiye’nin birçok ilinin terörden temizlendiğini iddia ederken, “Evet belki birileri üzülüyor. Ama bilinmesi lazım ki Türkiye Cumhuriyeti devleti dağlardaki teröristin ayakkabı numarası dahil her şeyini bilmektedir” ifadesini kullandı.

“Faili bulduk, arkasındaki yapıyı deşifre ediyoruz”

ABD Senatosundan son üç yılda PKK ve PYD’ye 2 milyar dolar yardım yapıldığını, buna karşın PKK’ya katılımın 30 yıldır ilk kez 100’ün altına düştüğünü anlatan Soylu, “Birdenbire son iki ayda Mersin ve İstiklal Caddesi’nde saldırıların yaşanması, özellikle 100 yılın seçimi yaklaşırken Türkiye’yi yeniden küresel istikrarsızlık cenderesine çekme denemesidir. Başta ABD olmak üzere küresel efendiler tarafından verilen mesaj, tam bağımsızlık yolculuğundaki Türkiye’nin etrafındaki coğrafyayı istikrara kavuşturma çabalarının, yitiklerini tekrar bulmanın ve dünyaya sözünü söyleyebilmesinin, bilhassa Türkiye Yüzyılı vizyonunun engellenmesine yöneliktir. İstiklal Caddesi saldırısı PKK’nın daha önce defalarca gördüğümüz sivil katliamlarından birisidir. Faillini hemen bulduk. Şimdi arkasındaki yapıyı deşifre ediyoruz” diye konuştu.

“Demirtaş iftira atıyor”

Soylu, konuşmasında sık sık HDP’yi teröre destek vermekle suçlarken, İstiklal saldırısı üzerinden hükümetin terörle mücadeledeki eksikliklerini sorgulayan HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ı da hedef aldı:

“Birileri bu ülkenin askeri ve mehmetçiğine, ordusuna, jandarmasına kimyasal silah iftirasına alkış tutmasının hesabını vermelidir. Kimse kusura bakmasın PKK’nın adını anmadan, tasmasını tutanın adını anmadan yapılan basın açıklamaları bizim gözümüzü boyamaz. İstiklal saldırısının ilk gününde HDP ve Demirtaş sureti haktan basın açıklamaları yaptılar. Demek ki örgüt artık bunlara haber de vermiyor. Üzerinden iki gün geçince hizaya geldiler. Aynı Demirtaş her zamanki gibi zelil ve ihanet içeren yazı kaleme almış, yine devlete iftira atıp PKK’yı aklama yoluna gitmiştir. Hep aynı taktik.”

“İstanbul Emniyeti sizi yalanlıyor”

HDP’li milletvekilleri Bakan Soylu’ya “Hakaret ediyorsun” diye tepki gösterdi. Bakan Soylu, “Devlete hakaret edene hakaret edilir. Mersin saldırısı da Menbiç’ten, İstiklal saldırısı da Menbiç’ten oldu. Menbiç’te de sizin ağalarınız durmaktadır, ABD durmaktadır, PYD durmaktadır” diye yanıt verdi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş “İstanbul Emniyeti sizi yalanlıyor” dedi. Soylu, “Ömrünüz yalanla geçiyor” diye cevap verdi.

Kılıçdaroğlu’na KHK ve FETÖ suçlaması

Milletvekilleriyle sık sık sözlü kavgaya giren Süleyman Soylu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “KHK’lılara adalet” vaadini de sert bir dille eleştirdi:

“OHAL Komisyonu’na yapılan 126 bin başvuruda ret kararı verilen 108 bin kişinin yüzde 17’sinin darbe davalarından yargılanma bilgisi varken, yüzde 54’ü hakkında mahkûmiyet kararı varken, yüzde 35’i Bylock kullanıcısıyken Kemal Kılıçdaroğlu FETÖ ve PKK terör örgütü iltisakı sebebiyle ihraç edilenlerin geri dönüşünü nasıl sağlayacak. Hangi burgerciden aldığı garantiyle KHK’lılara peşin peşin söz veriyor. Biz 15 Temmuz ve diğer şehit yakınlarını memur yapmıştık, Altılı Masa onları atıp yerine FETÖ’cü KHK’lıları mı alacak?”

Bakan Soylu’nun Türkiye’nin uyuşturucuyla mücadelede tarihi başarılar elde ettiğine dönük açıklamaları da muhalefetin sert tepkisine neden oldu. Soylu, Kılıçdaroğlu’nu hükümetin uyuşturucuyla mücadelesini yetersiz bulduğu için de sert sözlerle eleştirdi:

“Devlete uyuşturucu iftirasının her bir kuruşunu bu aziz millete, siyasete ispat etmeyen namerttir. Bu iftiranın hesabı verilecektir. Herkes eteğindeki taşları döksün, delillerini tek tek ortaya koysun konuşalım.”

“Suçluyu korudun, kolladın”

Soylu’nun ardından söz alan muhalefet temsilcileri hükümetin suç ve suçlularla mücadele için gereken hiçbir şeyi yapmadığını ve bunun sorumlusunun da İçişleri Bakanı Soylu olduğunu dile getirdi.

CHP’li Engin Özkoç Soylu’ya “Biz bu PKK sürecini çok iyi biliyoruz. Türkiye’de PKK elini kolunu sallarken, Türkiye’ye girerken Habur Sınır Kapısı’nda; kaymakam ve valilere, ‘Onlara dokunmayın’ emrini veren sizlersiniz. Soylu, yaptığın suçlarla hem Anayasa’nın hem de TCK’nın birçok maddesini ihlal eden dünya tarihinde görülmüş nadir içişleri bakanlarındansın. Anayasa’nın 137; TCK’nın 106, 107, 114, 216, 217, 257, 279, 281, 282, 283, 284, 288’inci maddelerini bilerek, isteyerek, milletin gözünün içine bakarak, göstere göstere çiğnedin. Her biri kapsamında işlediğin suçlarla ilgili hâkim karşısında hesap vermen için CHP adına grup başkanı vekili olarak elimden ne geliyorsa onu yapacağım. Suçluyu korudun kolladın” sözleriyle yüklendi.

Soylu ise Özkoç’un konuşmasının ardından, “Biraz önce CHP sözcüsünün konuştuğu gibi kimseye hakaret etmedim” dedi. Milletvekilleri, Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz’a, “Her konuşmadan sonra cevap mı verecek? Böyle bir usul yok” tepkisi gösterdi. Soylu, sözlerine devam etti. Soylu, “Kem söz sahibine aittir. Bu sözleri iade ediyorum. Fotoğraflarla göstermek gerekirse” dedi, elindeki “Fetöroman” dosyasını gösterdi.

- Advertisment -