Ana SayfaHaberlerBakan’ın deprem gözyaşları: “Siz orada dimdik, sert duruyorsunuz ama eve gidince kendi...

Bakan’ın deprem gözyaşları: “Siz orada dimdik, sert duruyorsunuz ama eve gidince kendi kendinize ağlıyorsunuz”

Gazeteci Mahir Temur, 6 Şubat depremlerini ve depremlerin ardından Malatya’da yaşananları anlattığı “Soğuk Fay” adlı bir belgesel çekti. Belgesele konuşan, Malatya’nın deprem sonrası süreçte “Koordinatör Bakanı” Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, o günleri gözyaşlarıyla anlattı: “Film senaryosu gibi. Patır patır binalar çöküyor. Arkanızı dönüyorsunuz orası dönüyor, insanlar kaçıyor. Oranın koordinatörü sizsiniz, herkes size bakıyor. Siz güçsüz olursanız herkes çöker. Dimdik, sert duruyorsunuz orada, gece kendi kendinize ağlıyorsunuz.”

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta gerçekleşen ve Türkiye’nin 11 ilini etkileyerek 50 binden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan 6 Şubat depremlerini ve daha sonra Malatya’da yaşananları anlatan “Soğuk Fay” isimli bir belgesel çekildi.

Kayısı Haber Genel Yayın Yönetmeni Mahir Temur’un yönetmenliğini yaptığı belgeselin ilk gösterimi 6 Şubat 2024’te (yarın) ikinci depremin saati olan 13.24’te İnönü Üniversitesi’nde yapılacak.

Belgeselin fragmanında, depremin ardından Malatya’ya “Koordinatör Bakan” olarak atanan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un gözyaşlarını tutamadığı sahneler damga vuruyor:

“Dışarı çıktığınız zaman her yerde çığlık. Film senaryosu gibi. Patır patır binalar çöküyor. Arkanızı dönüyorsunuz orası dönüyor, insanlar kaçıyor. Oranın koordinatörü sizsiniz, herkes size bakıyor. Siz güçsüz olursanız herkes çöker. Dimdik, sert duruyorsunuz orada, gece kendi kendinize ağlıyorsunuz…”

“Bakan ile 32 saat enkaz altında kalmış emekli ambulans şoförünün aynı duyguları yaşadığını belgeselde göstermek istedik”

Mahir Temur, İNÜHABER’e belgeselle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Depremin bu acılı tarafını o kaotik durumunu, makamı ne olursa olsun bakanından enkaz altında kalan depremzedeye kadar herkesin aynı duyguda birleştiğini göstermek istedim. Hedefim buydu zaten. Belgeselde kişileri seçerken tam 15 gün harcadık. Birinci şartımız depremi yaşayacak biri olmasıydı. Malatya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Valilikteyken ikinci depreme yakalandı. Onlarda bizim gibi kaçtı. Çünkü Valilik binası da ağır hasar aldı. Bakan ile 32 saat enkaz altında kalmış emekli ambulans şoförünün aynı duyguları yaşadığını belgeselde göstermek istedik.”

“Antalya ve Ankara’da zorlanmadık. Ama Malatya’da zorlandığımız yerler vardı. 32 saat enkaz altında kalıp 3 kızının ve eşinin öldüğünü öğrenen bir adam ve kurtulan kız ile röportaj yaptık. O an soruları unuttum, ağladım çok fazla. Çocuklarını, eşini kaybetmiş bir adama ne sorabilirsin ki! Ne diyebilirsin ki! Çok zorlanmıştım.”

“Depremin o acısını, insanoğlunun aciziyetini resmetmek istedik. Kapalı bir ortamdasınız ve makamınız ne olursa olsun o an kimse size yardım edemez. İkinci planda ki amacımız ise sağlam bina yapalım. Bu belgeselin temel amaçlarından biri tekrar aynı acıların yaşanmaması amacıyla ders alınması ve sağlam binaların yapılması konusunda gerekli birimlere çağrıda bulunmaktır. Bir nevi motivasyonumuz bu aslında.”

- Advertisment -