Ana SayfaHaberlerBalibar’dan Türkiye’ye HDP mesajı: ‘Bu son derece acil bir çağrıdır’

Balibar’dan Türkiye’ye HDP mesajı: ‘Bu son derece acil bir çağrıdır’

Dünyaca ünlü Fransız filozof Etienne Balibar kamera karşısına geçti, 2014 yılında HDP’nin MYK üyeleri oldukları için 6-8 Ekim soruşturması kapsamında tutuklanan Can Memiş, Cihan Erdal ve Prof. Beyza Üstün’ün serbest bırakılması için Türkiye hükümetine çağrı yaptı.

1960’lı yıllardan bu yana yaptığı akademik ve felsefi çalışmalarla dünya çapında itibar kazanan Fransız düşünür Etienne Balibar, tutuklu doktora öğrencisi Cihan Erdal, yüksek lisans öğrencisi Can Memiş ve akademisyen Beyza Üstün’ün serbest bırakılmaları için çağrı yaptı.

“HDP üyeleriyle dayanışmamı ifade etmek istiyorum”

Kameraya konuşan Balibar şu ifadeleri kullandı:

“İyi akşamlar. Ben Etienne Balibar. Şu anda Londra Kingston Üniversitesi’nde modern Avrupa felsefesi bölümünün dönem başkanıyım. Daha öncesinde de Paris’teki Nanterre Üniversitesi’nde emekli profesör ve New York’taki Columbia Üniversitesi’nde misafir profesör idim. Türkiye’de yeni tutuklanan ve yargılanmakla tehdit edilen Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeleriyle dayanışmamı ifade etmek istiyorum. Bunu derin bir duygu ve endişeyle yapıyorum.

“Kimse Türkiye’nin egemenlik hakkına karşı çıkmıyor”

“Elbette hiç kimse Türkiye gibi egemen devletlerin suç işleyen veya o devletin hukuk düzenine ve anayasasına yasadışı bir şekilde saldırmaya teşebbüs eden vatandaşlarını yargılamasına ve yargılama hakkına karşı çıkmıyor, tartışmıyor.

“Üstün, Erdal ve Memiş’i serbest bırakın”

“Ancak demokratik ilkelere bağlılığını,  uluslararası hukuka tâbi Birleşmiş Milletler tüzüğü gibi sözleşmelere sadakatini, insan haklarına uyacağına taahhüdünü ilan eden uluslar dünyasında, devletin yaptıklarının toplum tarafından yargılanması engellenemez; ki şu anda sorun tam olarak bu. Ve bu sorun; barış, nezaket, şiddetsizlik ve sosyal adalet için Türkiye halkları ve Türkiye aydınları ile uzun bir geçmişi paylaşan bizler için daha da önemli.

“Avrupa-Akdeniz coğrafyasında demokrasinin ilerlemesine önemli bir katkı olarak dünya çapında yaratılan barışçıl harekette aktif olan akademisyenlerin şu anda süren tutukluluklarından özellikle endişe duyuyoruz. Türk yönetimine ve yargısına ispatlanmamış suçlamaları kaldırarak, Profesör Üstün, Erdal ve Memiş’i, diğer tüm HDP mensuplarını -ki bunun Türkiye’de yasal bir teşkilat olduğu unutulmamalıdır- derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz. Bu son derece acil bir çağrıdır. Teşekkür ederim.”

Can Memiş: Tutuklandıktan sonra hukuk okumaya başladı

Can Memiş, 2018 yılında, aralarında Akil İnsanlar Heyeti üyesi Celalettin Can’ın da bulunduğu çok sayıda HDP yöneticisiyle beraber tutuklanarak cezaevine konulmuş ve dokuz ay Silivri Cezaevi’nde yattıktan sonra tahliye edilmişti.

Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun olan Memiş, hukuk eğitimi almaya karar vererek ikinci lisansını okumak üzere MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı. Aynı zamanda İstanbul Bilgi Üniversitesi Felsefe ve Toplumsal Düşünce Bölümüne kabul edilen Can, yüksek lisans eğitimini sürdürüyor.

Can Memiş, altı yıl sonra açılan 6-8 Ekim soruşturmalarıyla birlikte kendisini bir yıl aradan sonra yeniden cezaevinde buldu.

Kobani olaylarının yaşandığı sıralarda İstanbul’da yaşayan 21 yaşında bir gençti.

Cihan Erdal: Kanada’da bir doktor adayı

Cihan Erdal, Mimar Sinan Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olduktan sonra aynı üniversitenin sosyoloji anabilim dalında, “2000’li yıllarda Türkiye solunda abilik” başlıklı tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı.

2017’den beri Kanada’da bulunan Carleton Üniversitesi’nde doktora çalışmasını sürdüren Cihan Erdal, doktora tezi için gereken araştırmaları yapmak için geldiği İstanbul’da gözaltına alındı.

Erdal, aynı zamanda LGBTİ ve çevre hareketi aktivisti.

- Advertisment -