Ana SayfaHaberlerDünyaBaşbakan Miçotakis duyurdu: Yunanistan, Mayıs ayında genel seçime gidecek

Başbakan Miçotakis duyurdu: Yunanistan, Mayıs ayında genel seçime gidecek

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ülkenin Mayıs’ta genel seçimlere gideceğini açıkladı.

Yunanistan’da muhafazakar iktidarın dört yıllık dönemi Temmuz’da dolarken, Miçotakis’in nisan ayı için erken seçim çağrısı yapması bekleniyordu.

Yunanistan’da 57 kişinin ölümüne sebep olan tren kazasından sonra ilk söyleşisini Alpha TV’ye veren Miçotakis, “Size seçimlerin kesin olarak Mayıs ayında yapılabileceğini söyleyebilirim” dedi.

Birçok uzman, Yunanistan’ın seçimlere Türkiye’yle aynı anda gitmek istemediğini, çünkü milliyetçi söylemin iki ülkedeki seçim kampanyalarında da bir faktör haline gelip Ege’deki gerilimi yükseltebileceğinden endişe ediyordu. Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından Yunanistan’ın yardım gönderen ilk ülkelerden olması; Ankara’nın Yunanistan’daki tren kazasından sonra benzer dayanışma mesajları yayımlaması buzları biraz eritti.

28 Şubat’ta Yunanistan’da meydana gelen tren kazasından sonra yapılan anketlere göre iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi ile ana muhalefetteki Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) arasındaki fark erimeye devam ediyor. Yunanistan’da Şubat sonu meydana gelen ve 57 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasına karşı tepkiler devam ediyor. Ülkede, kazayla ilgili protestolar düzenleniyor. Hükümet, iki trenin çarpıştığı kazaya büyük oranda “insan hatasının” sebep olduğunu kabul etti.

Miçotakis, “Bu seçimleri kazanmayı hedefliyorum ve sonunda başaracağıma inanıyorum” dedi.

Alco ve Alpha TV tarafından 13-17 Mart arasında 1001 kişinin katılımıyla yapılan ankete göre Yeni Demokrasi Partisi yüzde 28.4, SYRIZA ise yüzde 24.8 oy alıyor. İktidar ile eski başbakan Aleksis Çipras liderliğindeki ana muhalefet partisi arasındaki fark, bu ankete göre yüzde 3.6’ya düşmüş durumda. İki partiyi merkez sol parti PASOK yüzde 9.3 ile takip ediyor.

Ankete göre komünist KKE yüzde 6, milliyetçi Yunan Çözüm yüzde 3.8, solcu MeRA25 yüzde 3.4, Ellines ise yüzde 3.4 oy alıyor. Ankete göre seçmenlerin yüzde 13.8’i ise kararsız.

- Advertisment -