Ana SayfaHaberlerDünyaBaşörtüsünü çıkartarak yarışan İranlı kadın tırmanıcı Elnaz Rekabi’ye zorla özür dilettirildi, ev...

Başörtüsünü çıkartarak yarışan İranlı kadın tırmanıcı Elnaz Rekabi’ye zorla özür dilettirildi, ev hapsine alındı

BBC’nin haberine göre geçen hafta Güney Kore’de düzenlenen Asya Şampiyonası’nda tırmanma yarışına başörtüsünü çıkartarak katılan İranlı milli kadın sporcu Elnaz Rekabi İran’a döndüğünde özür dilemeye zorlandı, özürün ardından da ev hapsine alındı. Elnaz Rekabi, planlanandan bir gün önce ülkesine dönmüş, havalimanında halk tarafından coşkuyla karşılanmıştı. Rekabi, uçaktan iner inmez İran Spor Bakanı ile birlikte poz vermiş, başörtüsünün yanlışlıkla düştüğünü söyleyip özür dilemişti.

İranlı milli sporcu Elnaz Rekabi, geçen hafta Güney Kore’de düzenlenen Asya Şampiyonası’nda ülkesini tırmanma yarışında temsil etmişti. Yurtdışında düzenlenen yarışmalara düzenli olarak başörtüsüyle katılan Rekabi, Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlatılan protestolara destek amacıyla Güney Kore’deki yarışmaya başörtüsünü çıkartarak katılmıştı.

Görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından Rekabi planlanandan bir gün önce uçağa bindirildi ve İran’a götürüldü. Rekabi’nin arkadaşlarına göre İranlı yetkililer telefonuna ve pasaportuna el koydu. Havalimanında halkın coşkuyla ve rejim karşıtı sloganlarla karşıladığı Rekabi iner inmez İran Spor Bakanı Hamid Sajjadi ile görüştü, poz verdi ve başörtüsünün yalnışlıkla çıktığını söyleyip özür diledi.

BBC’ye konuşan Rekabi’nin yakınları zorla özür dilettirilen sporcunun ailesi ve malvarlığı üzerinden tehdit edildiğini ve şu anda ev hapsinde tutulduğunu açıkladı.

- Advertisment -