Ana SayfaHaberlerGündemBaşsavcı’nın mektubu Meclis’te: “Adı karıştığı iddia edilen hakim ve savcılarla ilgili soruşturma...

Başsavcı’nın mektubu Meclis’te: “Adı karıştığı iddia edilen hakim ve savcılarla ilgili soruşturma başlatılmış mıdır?”

DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın HSK’ya gönderdiği, şüpheli bulduğu adli işlemleri anlattığı mektupla ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sorular yöneltti: “İddialar hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından hangi işlemler yapılmıştır? Adı karıştığı iddia edilen hakim ve savcılarla ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Başsavcı İsmail Uçar'dan başka, yargı mensupları ya da vatandaşlar tarafından benzer yönde tarafınıza ulaşan başka şikayet, ihbar ya da talep bulunmakta mıdır? Başta rüşvet olmak üzere pek çok ağır suçun işlendiği iddia edilen adli dosyalarda inceleme yapılmaya başlanmış mıdır?”

DEVA Partisi milletvekili Mustafa Yeneroğlu, İstanbul Anadolu Adliyesi Başsavcısı İsmail Uçar’ın İstanbul Anadolu Adliyesi’ndeki bazı şüpheli bulduğu işlemleri anlattığı HSK’ya mektubunu Meclis gündemine taşıdı.

Başsavcı Uçar’ın mektubunda, 1,5 milyon Euro’luk gasp yapan çete liderinin, bir yasadışı bahis baronunun ve 125 kilo uyuşturucuyla yakalanan bir kişinin tahliye edilişlerinin de aralarında olduğu bazı tartışmalı adli olaylarla ilgili detaylar yer alıyordu.

Uçar mektubun sonunda şu ifadelere yer vermişti:

“Uyuşturucu gibi kötü bir melaneti hoş gören, örgüt elebaşlarını yeni suç işleyeceklerini bile bile yargılama bile yapmadan salıveren, kimyasal zehirlerin toplumu çürütmesine katkı sunan, çalışma arkadaşlarımız üzerinde korku imparatorluğu oluşturup mobinge maruz bırakan, tavassutta bulunan, yargılamayı etkilemeye teşebbüs eden örgütlü ya da örgütsüz bu yapıların çökertilmesi için gereğinin yapılması yüksek takdirlerinize arz olunur.”

Yeneroğlu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

  1. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın Hakimler ve Savcılar Kurulu’na bu içerikte bir yazı gönderdiği doğru mudur?
  2. Adliye içerisinde görev yapan bazı hakimlerin para karşılığı erişim engeli ve tahliye kararları verdiği ve yargı içinde çeteleşen gruplar olduğu iddiaları doğru mudur?
  3. Eğer doğru ise bu iddialar hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından hangi işlemler yapılmıştır?
  4. Her türlü hukuk dışı işlere adı karıştığı iddia edilen hakim ve savcılarla ilgili olarak müfettiş görevlendirmek suretiyle soruşturma başlatılmış mıdır? İdari açıdan görevden el çektirilen hakim veya savcı var mıdır?
  5. Adliye içerisinde iş takibi, rüşvet, aracılık ve usulsüzlük yapan kaç kişi ve yapı vardır? Bu kişi ve yapılar adliye içerisinde nasıl bir örgütlenme yoluna gitmişlerdir?
  6. Yargı içinde çeteleşen gruplar olduğu iddiaları hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun önceden başlattığı bir soruşturma bulunmakta mıdır? Başsavcı İsmail Uçar’dan başka, yargı mensupları ya da vatandaşlar tarafından benzer yönde tarafınıza ulaşan başka şikayet, ihbar ya da talep bulunmakta mıdır?
  7. Başta rüşvet olmak üzere pek çok ağır suçun işlendiği iddia edilen adli dosyalarda inceleme yapılmaya başlanmış mıdır?
  8. Her türlü hukuk dışı işlere adı karışan hakim ve savcıların daha sonra nitelikli ve ünvanlı görevlere atandıkları iddiası doğru mudur?
- Advertisment -