Ana SayfaDış HaberBatılı ülkelerin Filistin Yardım Ajansı’na fon kesme kararına tepkiler: “Bu toplu cezalandırmadır....

Batılı ülkelerin Filistin Yardım Ajansı’na fon kesme kararına tepkiler: “Bu toplu cezalandırmadır. Dikkatleri Divan’ın kararından uzaklaştırmaya çalışıyorlar”

Gazze’de iki milyon insana bakan, BM’nin 13 bin çalışanı olan, 76 yıllık Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın (UNRWA) 12 mensubunun 7 Ekim saldırısına katıldığıyla ilgili İsrail’in iddiası üzerine UNRWA soruşturma açtı. ABD, Kanada ve bazı Avrupa ülkeleri soruşturma sonucunu beklemeden UNRWA’ye fonu kestiklerini açıkladı. Karara tepkiler artıyor. UNRWA Genel Sekreteri: “Operasyonumuz çöküyor. Gazze'deki Filistinlilerin bu ek toplu cezalandırmaya ihtiyacı yoktu.” BM Raportörü Francesca Albanese: Bu devletler Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal etmişlerdir.” Hukuk profesörü Nicola Perugini: “Bu açıkça dikkatleri UAD'nin soykırım kararından uzaklaştırmaya yönelik bir girişimdir.”

İsrail hükümetinin 1948 yılında İsrail devletinin kurulmasının ardından zorla yerlerinden edilen yüz binlerce Filistinli mülteciye eğitim, sağlık, sosyal hizmetler ve iş sağlamak amacıyla kurulan ve halen 6 milyon Filistinliye destek veren BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın (UNRWA) 12 çalışanının 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırısına katıldığıyla ilgili iddiaları ilettiği UNRWA’’nın soruşturması sürerken, ABD, İngiltere, Kanada, İtalya, İngiltere ve Avustralya’nın peş peşe UNRWA’ya yardımlarını kestiklerini açıklamasına tepkiler artıyor.

UNRWA’nın Genel Komiseri Philiippe Lazzarini, yardımların kesilmesine tepki gösterdi:

“UNRWA’nın hayat kurtaran yardımları, ülkelerin ajansa sağladıkları fonları kesme kararlarının ardından sona ermek üzere.

Gazze’de 2 milyon insanın yaşam kaynağı olan insani yardım operasyonumuz çöküyor. Savaş devam ederken, ihtiyaçlar derinleşirken ve kıtlık yaklaşırken, birkaç kişinin sözde davranışlarına dayanılarak böyle kararlar alınmasını hayretle karşılıyorum.

Gazze’deki Filistinlilerin bu ek toplu cezalandırmaya ihtiyacı yoktu. Bu hepimizi lekeliyor.”

BM Özel Filistin Raportörü Francesca Albanese:

“ICJ’nin İsrail’in Gazze’de Soykırım yaptığı sonucuna varmasının ertesi günü, bazı devletler UNRWA’yı feshetme kararı alarak milyonlarca Filistinliyi en kritik zamanda toplu olarak cezalandırmış ve büyük olasılıkla Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal etmişlerdir.”

Edinburgh Üniversitesi’nden uluslararası hukuk profesörü Nicola Perugini:

“UNRWA’yı kapatma girişimi açıkça dikkatleri UAD’nin soykırım kararından uzaklaştırmaya yönelik bir girişimdir. Ancak nihayetinde İsrail’in UNRWA’yı yok etme girişiminin ortaya koyduğu şey tam olarak soykırım niyetidir: İsrail’in Gazze’deki açlığı yoğunlaştırmak için hesaplanmış çabaları.”

Barış arabulucusu Salman Shaikh:

“UNRWA’nın İsrail’in personeline yönelik iddialarını soruşturması önemlidir.

2000’li yılların ortalarında, İsrail’in UNRWA ambulanslarının roket taşımak için kullanıldığını iddia etmesi üzerine UNRWA’ya yönelik bir soruşturmada yer almıştım.

Böyle bir kanıt bulamadık. İsrailliler bunun tamamen saçmalık olduğunu biliyorlardı ve biz de bunu onlara özel olarak söyledik.

O halde böylesine acil bir durumda Gazzelilere insani yardım sağlayan ana BM kuruluşunun finansmanını durdurmak için neden bu kadar acele ediliyor?

UAD kararından bir gün sonra böyle bir kararın alınması zamanlama açısından daha da şüphelidir.

Diğer Hükümetler şimdi adım atmalı ve boşluğu doldurmalıdır.

Bu toplu cezalandırmadır. Grotesktir.”

Sam Husseini:

“Francis Boyle, Devletlerin (ABD ve Birleşik Krallık hükümetleri dahil) UNRWA’ya finansmanı kesmesiyle birlikte, “artık bu Devletlerin Soykırım Sözleşmesi’nin soykırımda ‘suç ortaklığını’ suç sayan 3 (e) maddesini ihlal ederek Filistinlilere karşı İsrail Soykırımına yardım ve yataklık etmeleri söz konusu değildir. Bu Devletler artık Soykırım Sözleşmesi’nin 2(c) maddesini de doğrudan kendileri ihlal etmektedir: ‘Bir grubun fiziksel olarak tamamen ya da kısmen yok olmasına yol açacak yaşam koşullarını kasten uygulamak…'”

- Advertisment -