Ana SayfaHaberlerBatman’ın Timok köyünde işkence iddiaları: “Köyünüzü de sizi de yakacağız”

Batman’ın Timok köyünde işkence iddiaları: “Köyünüzü de sizi de yakacağız”

Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Timok (Gümüşörgü) köyünde jandarma tarafından gözaltına alınan kişilerden Yahya Karabaş, gözaltında işkence gördüğü iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Başına çuval geçirilerek gözaltına alındığını ve 4 gün boyunca işkence gördüğünü anlatan Karabaş, kendisine silah doğrultularak, “Seni burada öldürürüz. Kimsenin de haberi olmaz” dendiğini söyledi. DEVA Partisi Milletvekili Yeneroğlu, İçişleri Bakanı Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi: “Gümüşorgü Jandarma Karakolu yetkilileri tarafından köy sakinlerine karşı kaba dayak, hakaretler ve ‘köyünüzü de sizi de yakacağız’ şeklindeki tehditleri olmuştur.”

31 Mart günü Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Timok köyünde 15 kişi jandarma tarafından gözaltına alınmıştı. Adli kontrolle serbest bırakılan Yahya Karabaş, gözaltı sırasında işkenceye uğradığı iddiasıyla Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda başına çuval geçirilerek gözaltına alındığını ve dört gün boyunca işkenceye maruz kaldığını anlatan Karabaş, kan çanağına dönmüş bir gözüne ve diğer tüm izlere rağmen kendisine darp raporu verilmediğini belirtti.

Karabaş, yaşadığı işkenceyi şöyle anlattı:

“Beni araca bindirip götürdüler. Beni nereye götürdüklerini bilmiyorum. Yaklaşık 2 saat beni araçla gezdirdiler. Bulunduğum araçtaki şahıslar tarafından sürekli hakaretlere maruz kaldım.

“Beni araçtan indirdiler ama gözlerim kapalı olduğu için nerde olduğumu bilmiyordum. Ama doğa sesinden ormanlık alanda olduğumu anlayabiliyordum. Beni çamurlu ve bataklık gibi bir yere götürmüşlerdi. Aynı zamanda çamura da batırıp çıkarıyorlardı.

“Başıma silah dayayıp mermiyi namluya sürme sesini duydum. ‘Seni burada öldürürüz. Kimsenin de haberi olmaz’ dediler. O esnada bana işkence yapmaya devam ediyorlardı. Beni orada yaklaşık 2-3 saat beklettiler. Bu süre zarfında sürekli işkenceye ve hakaretlere maruz bırakıldım. Beni tekrardan araca bindirdiler. Bütün bunlar olurken başımdaki çuvalı hiç çıkarmadılar.”

Yeneroğlu önerge verdi

DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, işkence iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Yeneroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları sordu:

“1- 31 Mart 2022 tarihinde yapılan soruşturmada kaç kişi, hangi suçlama ile gözaltına alınmıştır? Hala gözaltı süreci devam eden şüpheli bulunmakta mıdır?

“2- Yahya Karabaş ile birlikte işkence ve kötü muamele iddiasında bulunarak şikayetçi olan kaç kişi vardır?

“3- Yahya Karabaş’ın şikâyeti ile varsa diğer şüphelilerin şikâyeti üzerine işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin olarak cezai ve idari süreç başlatılmış mıdır? Adı geçen kamu görevlileri idari süreç nedeniyle görevlerinden tedbiren uzaklaştırılmışlar mıdır?

“4- Yahya Karabaş’ın darp raporu almasının engellendiği iddiasına yönelik, adı geçen polis veya polisler ile hastaneye ilişkin bir inceleme başlatılmış mıdır?

“Köyünüzü de sizi de yakacağız”

İnsan Hakları Derneği Batman şubesi de Timok köyündeki işkence iddialarıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada şöyle dendi:

“İlimiz Sason İlçesi Gümüşörgü/Tımok Köyünde gerçekleşen işkence ve kötü muamele olaylarını kınıyoruz.

“Gümüşorgü Jandarma Karakolu yetkilileri tarafından köy sakinlerine karşı kaba dayak, hakaretler ve ‘köyünüzü de sizi de yakacağız’ şeklindeki tehditleri olmuştur.

“31.03.2022 tarihinden itibaren köye giriş çıkışlar hukuksuz bir şekilde yasaklanmış, köylülerin iletişimi kısıtlanmıştır. Yapılan bu uygulamalar sebebiyle devletin yetkili organlarını sorumluluk alma bilinci ile hareket etmeye ve bir daha böylesi olayların yaşanmaması için gerekli işlemleri almaya çağırıyoruz.”

- Advertisment -