Ana SayfaHaberlerEkonomiBDDK’nın gece yarısı kararına siyasetçi ve ekonomistlerden tepkiler: Ülkedeki ticareti durduracaksınız!

BDDK’nın gece yarısı kararına siyasetçi ve ekonomistlerden tepkiler: Ülkedeki ticareti durduracaksınız!

Davutoğlu: “Sattığınız dövizler yetmedi şimdi de şirketlerin dövizine mi göz diktiniz?”, Eğilmez: “Sonunda umarım anlaşılmıştır ki bu ülkede yüksek olan tek şey risklerdir”, Yeşilada: “1970’lerin kapalı kambiyo rejimi yönünde bir adım daha atıldı”, Gürses: “Sorarsanız sermaye kontrolü yok…”, Turhan: “Çok akıllıca… Aynen böyle devam edin!” Özcan: “İktidar şirketlere ‘ben kapı arkasından sata sata bitirdim bütün rezervleri, biraz da siz satın’ diyor.”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) dün (24 Haziran) gece saatlerinde yeni bir düzenleme kararı açıkladı. Bu karara göre, döviz varlıkları karşılığı 15 milyon TL’yi aşmayan şirketlere, kredi kullanmaları durumunda döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartı getirildi.

BDDK’nın TL ticari kredi kullanımına getirdiği yeni koşula siyasetçi ve ekonomistlerden eleştiriler geldi.

O eleştirilerden bazıları şöyle:

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: “Ülkedeki ticareti durduracaksınız”

“Her fırsatta ‘serbest kambiyo rejimini sürdüreceğiz’ deyip, şirketlere krediye ulaşmak için dövizinizi satın baskısı yapamazsınız. Sattığınız dövizler yetmedi şimdi de şirketlerin dövizine mi göz diktiniz? Artık durun. Safsata politikalarınızla ülkedeki ticareti durduracaksınız.”

Mahfi Eğilmez: “Umarım sonunda anlaşılmıştır…”

“Geçmişte sıkça kullanılan ‘yüksek faiz düşük kur’ sloganının bugün izlenen yanlış ekonomi politikasının seçiminde etkili olduğunu düşünüyorum. Sonunda umarım anlaşılmıştır ki bu ülkede yüksek olan tek şey risklerdir.”

Atilla Yeşilada: “1970’lerin kapalı kambiyo rejimi yönünde bir adım daha”

“2 aydır vızıldıyorum, 1970’lerin kapalı kambiyo rejimine geçeceğiz diye. İşte bu yönde bir adım daha. Ara-rejimdeyiz.”

İbrahim Turhan: “Aynen böyle devam edin!”

“Nakit döviz varlığı olan şirketler bunu; -vadesi gelecek dış borçlarına karşı, -yapacakları ithalatın ödemeleri için, kur riskini yönetmek için tutuyor. Son kararla bunlara; -gelecekte yapacağınız ithalatı bir an önce erkenden yapın, -parayı sistem dışına çıkarın demiş oldular. Çok akıllıca… Aynen böyle devam edin!…”

Uğur Gürses: “Sorarsanız sermaye kontrolü yok…”

Murat Kubilay: “Yarı Arjantin modeline iyice geçilmiş oldu”

“Bugünķü BDDK kararıyla, yani ticari şirketlerin TL cinsi kredi kullanımlarına fiili döviz bozma kuralı gelince, yarı Arjantin diye ifade ettiğim kısmi sermaye kontrollerine iyice geçilmiş oldu. Tabii bunun sonucu da muhtemelen daralan ekonomi olacak fakat bunu yaşayıp görecekler.”

Serkan Özcan: “İktidar ‘ben kapı arkasından sata sata bitirdim bütün rezervleri’ diyor” 

“Elinde döviz olan şirketi ‘kredini kesiyorum’ diyerek döviz satmaya zorluyorlar! Açıkça şunu söylüyor iktidar; Ben kapı arkasından sata sata bitirdim bütün rezervleri, artık atacak kurşunum kalmadı! Ama şirketlerde biraz döviz var biraz da onlar satsın!”

- Advertisment -