Ana SayfaHaberlerDünyaBelarus, ülkedeki muhaliflerle alay eden şarkı sözleri nedeniyle Eurovision'dan diskalifiye edildi

Belarus, ülkedeki muhaliflerle alay eden şarkı sözleri nedeniyle Eurovision’dan diskalifiye edildi

Eurovision Şarkı Yarışması’nın organizatörü Avrupa Yayın Birliği (EBU), Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko’ya yönelik düzenlenen protesto gösterilerini “alaya alan” söz ve görüntüleri barındırması sebebiyle Belarus’un bu yılki yarışmadan diskalifiye edildiğini açıkladı.

“Size Öğreteceğim” adlı şarkı, Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko’ya karşı devam eden muhalif gösteriler ile alay ediyor.

Belaruslu grup Galasy ZMesta tarafından seslendirilen şarkı, yayından kaldırılmadan önce yarışmanın resmi YouTube sayfasında şimdiye kadar yarım milyondan fazla kez görüntülenmişti.

Eleştirmenlere göre Lukaşenko yanlısı bir propaganda aracı olarak kullanılıyor

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, rakibi Sviatlana Tsikhanouskaya’ya karşı geçen yıl gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçime  hile karıştırmakla suçlanıyor. Hem Avrupa Birliği hem de ABD, Lukaşenko’yu ülkenin meşru başkanı olarak tanımadı.

Şarkıyı eleştirenler, şarkı sözleri ve klibindeki görüntülerin Lukaşenko rejimini meşrulaştırma çabası taşıdığını savunuyor.

2005 yılında Eurovision’da Belarus’u temsil ederek yarışan şarkıcı Angelica Agurbash, şarkı girişi hakkında Reuters haber ajansına verdiği demeçte, “Bu, Belarus halkı ve ülkede yaşanan her şeyle alay etmek. Lukanşenko’nun kana susamış rejiminin herhangi bir temsilcisini kabul etmek yanlış olur” ifadelerini kullandı.

27 yıldır başkanlık koltuğunda

Lukaşenko, 1994’ten beri Belarus cumhurbaşkanı olarak görev yapıyor ve insan hakları gözlemcileri tarafından sivil özgürlüklere ve basına uyguladığı baskı nedeniyle eleştiriliyor.

- Advertisment -