Ana SayfaHaberlerBelçika’da Türk belediye başkanı, Orban’ın konuşacağı toplantıyı “aşırı sağı hoş karşılamıyoruz” diyerek...

Belçika’da Türk belediye başkanı, Orban’ın konuşacağı toplantıyı “aşırı sağı hoş karşılamıyoruz” diyerek iptal etti. Karar mahkemeden döndü. Orban: “Komünistler de böyle yapardı”

Brüksel'de Macaristan Başbakanı Orban, Fransız aşırı sağcı Eric Zemmour ve Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) eski lideri Nigel Farage gibi isimlerin katıldığı "Ulusal Muhafazakarlık Konferansı", Brüksel'in Saint-Josse Ten Noode bölgesinin Türk Belediye Başkanı Emir Kır'ın girişimiyle iptal edilmişti. Mahkeme iptal kararını bozdu. Emir Kır, “Ben sorumluluğumu yerine getirdim ama burası bir hukuk devleti.” Kürsüye çıkan Orban: "Aynı baskılar 80'li yılların ikinci yarısında da çok yaygındı. Ama sonunda kazandık”

Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen “Ulusal Muhafazakarlık Konferansı,” aşırı sağcı siyasi figürleri bir araya getirdiği ve güvenlik zafiyeti oluşturabileceği gerekçesiyle durdurulmuştu. Brüksel’in Saint-Josse Ten Noode bölgesinin belediye başkanı Emir Kır, bunu doğrulayan açıklamasında “kamu güvenliğini sağlamak için bu kararı verdiğini” söylemişti.

Bu iptal kararı mahkemenin verdiği hükümle geçersiz kılındı. Etkinliğin “ifade özgürlüğü” kapsamında olduğu belirtildi. Emir Kır attığı tweet’te: “Belediye başkanı olmak demek kamu güvenliğine garantör olmak demektir. Nefreti körükleyenlere sempatim yok. Burası bir hukuk devleti ve etkinliğin devamına karar verildi. Hadiselerin seyrine karşı teyakkuzda olacağım” dedi.

Emir Kır’ın tweet’ine yorum yapan Rus dışişleri sözcüsü Maria Zakharova: “Tehlikeli bir aşırı solcu sosyalist olmaya devam ediyorsunuz. Avrupa’da, artık parçası olduğunuz ve çoğunlukla İslami bir devlet olan Belçika’nın geleceği için bir tehlike olarak sizi ortadan kaldıracak güçler olacak. Ülkeyi birkaç yıl öncesinden, sevgiyle hatırlıyorum ve zamanında var olan ancak artık aşırı sol yüzünden kaybolan Belçika’nın bu hatırasını muhafaza edeceğim.”

Fransız aşırı sağcı Eric Zemmour, “Brüksel’deki Ulusal Muhafazakarlık Konferansı’na vardım. Sansürler konuşmamızı engelleyemez” dedi.

Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) eski lideri Nigel Farage, “Viktor Orbán’ı dinlemeye gidiyorum. Konferans ifade özgürlüğü açısından büyük bir galibiyetle yoluna devam ediyor” diyerek yoldan bir video paylaştı.

Orbán konuşmasında etkinliğin iptal kararına atıfla, “Komünizmin sonu hayatımın en güzel zamanlarından biriydi. Fidesz’i 1988 yılında genç bir siyasi örgüt olarak kurduk. Toplantılar düzenlemeye başladık. Eskisi kadar sert bir diktatörlük değildi ama düşüncelerimizin özgürce ifade edilmesine izin vermemek için ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Budapeşte’de bir yer kiraladık; toplantıdan birkaç saat önce buranın müsait olmadığını söylediler. Başka bir tane aradık. Sahibi, bize bira ve yemek servis ederse iflas edeceğini söyledi. Aynı baskılar 80’li yılların ikinci yarısında da çok yaygındı. Ama sonunda kazandık” dedi.

- Advertisment -