Ana SayfaHaberler“Belki de yeni anayasa vaktidir”

“Belki de yeni anayasa vaktidir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan şaşırtan çıkış: “Yakında reform paketlerimizin felsefesini, amaçlarını, hedeflerini ve faaliyet başlıklarını içeren kapsamlı çalışmayı kamuoyuyla paylaşacağız. Belki de şimdi Türkiye’nin tekrar yeni bir anayasayı tartışmasının vakti gelmiştir. Cumhur İttifakı’ndaki ortağımızla anlayış birliğine varmamız halinde önümüzdeki dönemde yeni anayasa için harekete geçebiliriz.”

Beştepe’de düzenlenen kabine toplantısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gündeminde reform ve yeni anayasa tartışmaları vardı.

“Her kim ‘bu ülkede yeni reforma ihtiyaç yoktur’ derse o kişi Türkiye’den de dünyadan da toplumdan da bihaberdir” diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yakında reform paketlerimizin felsefesini, amaçlarını, hedeflerini ve faaliyet başlıklarını içeren kapsamlı çalışmayı kamuoyuyla paylaşacağız. Yasamanın alanındaki konularla ilgili Meclis’te, idari konularla ilgili Cumhurbaşkanlığımızda gereken müşahhas adımları atmaya başlayacağız.”

‘Daha önceki yeni anayasa sürecini CHP tıkadı’

“Sorunların kaynağının 1960’dan beri hep darbeciler tarafından yapılan anayasalar olduğu açıktır. Ne kadar değiştirirsek değiştirelim, Anayasanın ruhuna derç edilen darbe ve vesayet izini silmek mümkün olmuyor. Bunun için daha önce yeni bir anayasa girişiminde bulunmuştuk. Sandalye sayılarına bakmadan, tüm partilerden eşit temsilciyle başlatılan çalışmalar CHP’nin süreci tıkaması ve uzlaşmaz tutumu sebebiyle neticeye ulaşamadı.

‘MHP’yle uzlaşırsak yeni anayasa için harekete geçeriz’

“Belki de şimdi Türkiye’nin tekrar yeni bir anayasayı tartışmasının vakti gelmiştir. Anayasa çalışması öyle gizli saklı mahfillerde, terör örgütüyle irtibatlı kesimlerin gölgesinde, ülkesiyle zihni ve kalbi bağlantısı kopuk isimlerle yürütülebilecek bir iş değildir. Bu çalışmanın milletin gözü önünde, onun temsilcilerinin tamamının katılımıyla şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi, ortaya çıkan metnin de milletin takdirine sunulması gerekir. Cumhur İttifakındaki ortağımızla anlayış birliğine varmamız halinde önümüzdeki dönemde yeni anayasa için harekete geçebiliriz.”

- Advertisment -