Ana SayfaHaberlerBerlin’in Hristiyan Demokrat Belediye Başkanı, Berlinale’de en iyi belgesel ödülü alan Yahudi...

Berlin’in Hristiyan Demokrat Belediye Başkanı, Berlinale’de en iyi belgesel ödülü alan Yahudi yönetmeni “antisemitizmle” suçladı

Batı Şeria’dan sürülen Filistinli Masafer Yatta’nın hikayesini anlattığı "No Other Land" adlı belgeselle Berlinale'de en iyi belgesel ödülünü kazanan İsrailli yönetmen Yuval Abraham, ödül konuşmasında belgeselin yönetmenlerinden Filistinli Basel Adra ile çıktı, " Ben İsrailliyim, Basel ise Filistinli. Ve iki gün sonra eşit olmadığımız bir ülkeye geri döneceğiz. Aramızdaki bu apartheid durum sona ermeli” dedi. İsrail’den ölüm tehditleri alan yönetmene en ilginç tepki Berlin’in Hristiyan Demokrat Belediye Başkanı’ndan geldi: “Anti-Semitizme Berlin'de yer yoktur. Berlinale'nin yönetiminden bu tür olayların bir daha yaşanmamasını sağlamasını bekliyorum.”

“No Other Land” filmiyle Berlinale’de en iyi belgesel ödülü alan Yuval Abraham, ödülü alırken sahnede Gazze’de ateşkes çağrısı yaptığı için ölüm tehditleri aldığını açıkladı.

Basel Adra, Hamdan Ballal ve Rachel Szor ile birlikte “No Other Land” adlı belgeselin yönetmenliğini üstlenen Abraham, Basel Adra ile sahneye çıktı ve konuşmasında ikisi arasındaki farkları anlattı:

“Şu anda karşınızda duruyoruz. Şu anda aynı yaştayız. Ben İsrailliyim, Basel ise Filistinli. Ve iki gün sonra eşit olmadığımız bir ülkeye geri döneceğiz. Ben medeni yasalar altındayım; Basel ise askeri yasalar altında. Birbirimizden 30 dakika uzakta yaşıyoruz ama benim oy hakkım var. Basel’in oy hakkı yok. Bu topraklarda istediğim yere gitmekte özgürüm. Basel, milyonlarca Filistinli gibi, işgal altındaki Batı Şeria’ya hapsedilmiş durumda. Aramızdaki bu apartheid durumu, bu eşitsizlik sona ermeli.”

Abraham, ödül konuşmasının İsrail’deki 11. Kanal’da sansürlenerek yayınlandığını da açıkladı.

İsrailli yönetmene en sert tepki ise Berlin’in Hristiyan Demokratı Belediye Başkanı Kai Wegner’den geldi. Wegner, İsrailli Yahudi gazeteciyi antisemitizmle suçladı:

“Dün Berlinale’de yaşananlar tahammül edilemez bir görelileştirmeydi. Anti-Semitizme Berlin’de yer yoktur ve bu sanat dünyası için de geçerlidir. Berlinale’nin yeni yönetiminden bu tür olayların bir daha yaşanmamasını sağlamasını bekliyorum.

Berlin’in özgürlük konusunda net bir duruşu vardır. Berlin kesin bir şekilde İsrail’in yanındadır. Bu konuda hiçbir şüphe yok. İsrail ve Gazze Şeridi’nde yaşanan derin acıların tüm sorumluluğu Hamas’a aittir.

Tüm rehineleri serbest bırakarak ve silahlarını bırakarak bu acıya son verme gücüne sadece o sahiptir. Burada izafileştirmeye yer yoktur.”

- Advertisment -