Ana SayfaHaberlerBeş büyükler Senato’da ter döktü: Zuckerberg, çocukları sosyal medya mağduru ailelerden özür...

Beş büyükler Senato’da ter döktü: Zuckerberg, çocukları sosyal medya mağduru ailelerden özür diledi

Meta, TikTok, Snap, Discord ve X'in CEO’ları ABD Senatosu Yargı Komitesi’nin “Büyük Teknoloji ve Çevrimiçi Çocuk Cinsel İstismarı Krizi" başlıklı oturumunda ifade verdi. Senatörlerin sıkıştırdığı sosyal medya devlerinden Meta’nın sahibi Zuckerberg, sosyal medya yüzünden çocuklarını kaybeden ailelerden ayağa kalkarak özür diledi. TikTok’un CEO’su, Çin’le bağlantılarıyla ilgili sorulara, “Ben Singapurluyum” diye cevap verdi.

Oturumu çocukları sosyal medya zorbalığı yüzünden intihar etmiş ya da sosyal medyada istismar edilmiş aileler de çocuklarının fotoğraflarıyla izledi.

Senatör Lindsay Graham açılış konuşmasında “Bay Zuckerberg, siz ve karşımızdaki şirketler, böyle olmasını istemediğinizi biliyorum ama ellerinizde kan var” dedi.

META’nın sahibi Mark Zuckerberg, Facebook ve Instagram’da gençlerin platformlardaki deneyimlerini kısıtlayan ve onları geceleri oturumu kapatmaya teşvik eden yeni özellikleri anlattı.  Ama bazı izleyiciler Zuckerberg’in konuşması sırasında  bağırarak tepki gösterdi.

Senatörlerin talebi üzerine Zuckerberg ayağa kalkarak, ailelerden özür diledi:

https://x.com/serbestiyetweb/status/1752782427582353601?s=20

.

“Yaşadığınız her şey için özür dilerim. Hiç kimse ailelerinizin yaşadığı şeyleri yaşamamalı ve işte bu yüzden bu kadar çok yatırım yapıyoruz ve hiç kimsenin ailelerinizin yaşadığı şeyleri yaşamaması için sektör çapında çaba göstermeye devam edeceğiz.”

Missouri Cumhuriyetçi Senatörü Josh Hawley, Zuckerberg’i, çocukları platformlarından etkilenen ailelere “tazminat ödemeye” çağırdı.

Kaliforniya Demokrat Senatörü Laphonza Butler’ın talebi üzerine Snap CEO’su Evan Spiegel de çocukları Snapchat üzerinden uyuşturucu satın aldıktan sonra ölen ailelerden özür diledi:

“Bu trajedileri önleyemediğimiz için çok üzgünüm.”

Senatör Marsha Blackburn, Zuckerberg’e genç bir kullanıcının yaşam boyu değerini 270 dolar olarak tahmin eden Meta’nın iç belgelerini sordu, Zuckerberg’e “Çocuklar sizin önceliğiniz değil. Çocuklar sizin ürününüz” dedi.

Louisiana Cumhuriyetçi Senatörü John Kennedy de Zuckerberg’e, “”2 milyardan fazla insanı, lise arkadaşlarının Cumartesi akşamı yemekte ne yediğini görmek karşılığında tüm kişisel bilgilerinden – her bir parçasından – vazgeçmeye ikna ettiniz” dedi.

Senatörler, TikTok CEO’su Shou Chew’i de şirketin Çin ile bağlantısı konusunda sorguya çekti. Şirketin ana şirketi ByteDance aracılığıyla Çin ile olan bağlantısı ve platformun Çin hükümetine sağladığı erişim, sorularına cevap veren Chew, Çin Komünist Partisi üyesi olup olmadığı sorusuna, Singapurlu olduğunu söyleyerek cevap verdi.

Chew, Arkansas Cumhuriyetçi Senatörü Tom Cotton’a, Çin Komünist Partisi’nin Çin internet yatırım fonunun ByteDance’ın Çin’deki ana iştirakinin %1 hissesini satın alarak iştirakin yönetim kurulunda yer almasından bir gün sonra platformun CEO’su olarak atanmasının “bir tesadüf” olduğunu söyledi.

Chew, Teksaslı Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz’un sorusu üzerine, 1989 yılında Pekin’deki Tiananmen Meydanı katliamı için “büyük bir protesto” dedi.

Chew daha sonra verdiği ifadede Tianamen Meydanı’ndan bir katliam olarak bahsetti.

Chew daha önce Kongre’ye verdiği ifadede TikTok’un platformunda Tiananmen Meydanı ile ilgili içeriğe izin verdiğini söylemişti.

TikTok Çin içinde faaliyet göstermiyor. Ancak ana şirketi ByteDance, Çin’de Douyin olarak bilinen büyük ölçüde benzer bir uygulamayı dağıtıyor.

TikTok, şirketin Çin hükümetiyle bağlantısının inceleme altında olduğu dönemde, Singapur kökenli olduğunu vurgulayarak, Chew’ü göz önünde tutuyor.

Singapur’da doğup büyüyen Chew, Çince eğitim veren elit bir okulda okudu, İngilizce ve Çinceyi akıcı konuşuyor. Zorunlu askerliğini Singapur Silahlı Kuvvetleri’nde yaptı.

University College London’da ekonomi eğitimi gördükten sonra Harvard Business School’da MBA diploması aldı ve aynı zamanda henüz bir start-up iken Facebook’ta staj yaptı.

Basında çıkan haberlere göre, 2013 yılında ByteDance’in ilk yatırımcıları olan bir ekibe liderlik ettiği yatırım şirketi DST’de beş yıl görev yaptı. Ayrıca Goldman Sachs’ta iki yıl yatırım bankacısı olarak çalıştı.

Chew daha sonra Çin akıllı telefon devi Xiaomi’de finans müdürü ve uluslararası müdür olarak görev yaptı.

Mart 2021’de ByteDance’e geçerek başta mali işler müdürü oldu.

Sadece iki ay sonra TikTok’un CEO’su oldu. O dönem Trump yönetiminin TikTok’un ABD varlıklarını zorla satma girişimleri vardı ve TikTok’un eski CEO’su Kevin Mayer ani bir şekilde istifa etmişti.

Tiktok’un ABD’deki varlıklarını elden çıkarma ya da yasaklanması tartışılıyor.

- Advertisment -