Ana SayfaHaberlerDünyaBiden: Çin benim başkanlığım dönemimde küresel bir hakimiyet kuramayacak

Biden: Çin benim başkanlığım dönemimde küresel bir hakimiyet kuramayacak

ABD Başkanı Joe Biden, Başkan olarak seçildikten sonraki ilk resmi basın açıklamasını yaptı. Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Biden, Çin ile çatışma değil "sıkı rekabet" içinde olmak istediklerini ve başkanlığı döneminde Çin’in küresel bir hakimiyet kuramayacağını söyledi.

Biden’ın konuşmasından Çin-ABD rekabeti ile ilgili öne çıkan kısımlar şu şekilde oldu:

“Çatışma değil rekabet bekliyorum”

“Çatışma değil ama sert rekabet bekliyorum. Xi Jinping’i çok yakından tanıyorum. Vücudunda tek bir demokrasi kemiği yok. Dünyanın demokrasi ile idare edilemeyeceğini düşünüyor. Bizim ise değerlerimiz var. Amerikan halkı özgürlüğü, insan haklarına inanıyor. Her zaman mükemmel değiliz ama biz buyuz.

“Çin insan haklarını ihlal ettiği sürece onunla aynı tarafta/sayfada olamayız. 

“Otokrasi mi yoksa demokrasi mi kazanacak?”

“Size öngörüde bulunuyorum. Çocuklarınız veya torunlarınız “kim başarılı oldu, otokrasi mi yoksa demokrasi mi?” konusunda doktora tezleri yazacaklar. Önümüzdeki tehlike budur.

“Çin’in dünyanın en güçlü ülkesi olma hedefi benim idarem altında gerçekleşmeyecek”

“Çin dünyanın lider ülkesi, dünyanın en zengin ülkesi ve dünyanın en güçlü ülkesi olma amacını taşıyor. Bu amacını benim idarem altında gerçekleştiremeyecek.”

Biden’ın Çin’i geri püskürtmek için üç aşamalı planı

Başkan Biden gelen bir soru üzerine Çin’i yeniden etkili bir şekilde geri püskürtmek için yapmayı planladığı üç eylemi şöyle sıraladı:

 1) Amerikalı işçilere ve bilimine yatırım

 2) İttifaklarımızı yeniden kurmak

 3) Çin’deki insan hakları ihlallerine dünyanın dikkatini çekmek

2024 seçimleri için yeniden aday olacak

Başkanlığının ilk 100 gününde 200 milyon koronavirüs aşısını tamamlama hedefini açıklayan Biden, ayrıca, 2024 başkanlık seçimleri için yeniden yarışa girmeyi planladığını açıkladı.

“İşsizlik oranı ilk kez pandemi öncesindeki seviyelere düştü”

Yüzde 6’lık ekonomik büyüme hedefine ulaşacakları sözünü veren Başkan Biden, “İşsizlik oranları ilk defa Kovid-19 salgını başlamadan önceki seviyelere düştü” ifadelerini kullandı.

“Cumhuriyetçiler bir karar vermeli”

Konuşmasında Cumhuriyetçilerin tutumunu da eleştiren Biden, “Cumhuriyetçiler, bizimle çalışmak isteyip istemediklerine ya da ülkeyi bölme yolunda ilerlemeye devam edip etmeyeceklerine karar vermeli” dedi.

Biden, Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) daha fazla göçmen kabul edilebilmesi için Teksas’da 4 bin ilave yatak tedarik ettiği bilgisini verdi.

“1 Mayıs’a kadar Afganistan’dan çekilmemiz çok zor”

Afganistan’daki ABD askerlerinin varlığı ile ilgili gelen bir soruya ise Başkan Biden verdiği cevapta, 1 Mayıs’a kadar Afganistan’dan çekilmelerinin çok zor olduğunu belirtti ve ekledi: Ancak ülkede uzun süre kalma niyetimiz de yok.

- Advertisment -