Ana SayfaHaberlerDünyaBiden, Demokrasi Zirvesi’ne Türkiye’yi yine çağırmadı; Gambiya, Mozambik, Tanzanya, Fildişi’ne bu sene...

Biden, Demokrasi Zirvesi’ne Türkiye’yi yine çağırmadı; Gambiya, Mozambik, Tanzanya, Fildişi’ne bu sene davet gitti

ABD Başkanı Biden’in demokratik yönetimi benimsemiş ülkeleri davet ettiği uluslararası II. Demokrasi Zirvesi’ne Türkiye bu sene yine çağrılmadı. Bugün başlayacak ve üç gün sürecek zirveye davet edilmeyen diğer ülkeler Macaristan, Rusya, Kuzey Kore ve Çin oldu. Geçen seneki zirveye davet edilmeyip bu sene çağrılan ülkeler ise Gambiya, Mozambik, Tanzanya ve Fildişi gibi Afrika ülkeleri oldu.

ABD Başkanı Joe Biden, bu sene düzenlediği II. Demokrasi Zirvesi’ne geçen sene olduğu gibi NATO müttefiki olmasına rağmen Türkiye ve Macaristan’ı davet etmedi.  

Biden, zirvede dünyadaki demokratik ülkelerin liderleri ve sivil toplum yöneticileriyle demokrasi, hukuk devleti gibi konuların tartışılmasını amaçlıyor. Demokratik koşulların iyi olmadığı düşünülen ülkeler ise zirveye davet edilmiyor. Bu nedenle iki senedir zirveye Rusya, Kuzey Kore, Çin ve İran gibi ülkeler çağrılmıyor.

Geçen sene zirveye çağrılmayıp bu sene davet edilen ülkeler ise şöyle: Bosna Hersek, Gambiya, Honduras, Fildişi Sahilleri, Liechtenstein, Moritanya, Mozambik ve Tanzanya.

Babacan’ın mesajı

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Twitter’dan konuyla ilgili şu mesajı paylaştı:

“Türkiye’yi ‘Demokrasi Zirvesi’ne yine davet etmemişler. Layık görüldüğümüz lig şimdilik bu ama 14 Mayıs’tan sonra demokrasi destanı yazacağız. Başarımız, tüm dünyada demokrasi mücadelesi verenler için umut olacak.”

Bu sene Demokrasi Zirvesi öncesinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky’nin bir konuşma yapması bekleniyor. ABD, bu sene Demokrasi Zirvesi’nin ev sahipliğini Kosta Rika, Hollanda, Güney Kore ve Zambiya ile birlikte üstleneceğini duyurmuştu. Bu nedenle etkinlik eş zamanlı olarak 5 kıtada çevrimiçi ve fiziki olarak yapılacak.

- Advertisment -