Ana SayfaANALİZLERBiden İsrail yüzünden oy kaybetmekten korktu, söylemini değiştirdi

Biden İsrail yüzünden oy kaybetmekten korktu, söylemini değiştirdi

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor’da bu hafta: “Biden artık Hamas’ın yok edilmesinden değil, Gazze’de hakim olmamasından bahsediyor. Tabii seçimlere gidecek Biden ve çok sayıda Müslüman ve siyahi sandığa gitmez ya da kendisine oy vermez diye bir korku var.” “İsrail’in amacı toprak genişletmek.” “Ukrayna Kherson nehri kıyısında 8-9 kilometre ilerlediğini söylüyor. Bu önemli.”

Dün Biden çok önemli bir konuşma yaptı öncekilerden çok farklı şekilde. Şimdiye kadar Biden, Netanyahu’nun ağzıyla Hamas’ın yok edilmesinden söz ediyordu. Dün bir sual üzerine  “Hamas’ın Gazze’de hakim olmaması esastır” dedi. “Yok edilmesi”nden çok farklı bir tutum bu. Tabii seçimlere gidecek Biden ve çok sayıda İsrail karşıtı Müslüman ve siyahi

sandığa gitmez ya da kendisine oy vermez diye bir korku var.

Artık BM yetkilileri de buna soykırım diyor

İsrail’in yaptığı şey bir vahşet. Artık BM yetkilileri de buna soykırım diyorlar. İspanya tamamen AB’nin diğer ülkelerinden ayrıldı ve “Ben Filistin devletini tanımaya hazırım” dedi ve Türkiye gibi “yaşananlar vahşettir, soykırımdır” demeye başladı.

İsrail’in amacı toprak genişletmek

Bütün bu yapılanlar videoya çekilmiş. İşin ilginç yanı sadece Gazze’de değil, Batı Şeria’da oturan Filistinlileri de kovmaya başladılar. Yani adeta Filistinli nüfusunu atmaya çalışıyorlar. Bu, İsrail’in topraklarını genişletmeye çalıştığını gösteriyor. Biden da ısrarla 1967 öncesindeki topraklardan bahsediyor.

Tüm bunlar bu kez cezasız kalmamalı

Bu vahşet bu kez acaba cezasız mı kalacak? Bir defa İsrail, Amerika, Türkiye ve Rusya; Roma statüsüne yani Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne üye değiller. Oraya başvurmak ya da oradan bir sonuç almak pek mümkün değil. Ama Bosna meselesinde olduğu gibi BM Güvenlik Konseyi kararı ile özel bir mahkeme kurulabilir. Buna da ABD’nin müsaade edeceğini sanmıyorum. BM Genel Kurulu böyle bir karar alamaz. Ama geçmişte ilginç bir örnek var. Şili’nin diktatörü Pinoşe İngiltere’ye geldiği zaman İspanya’da bir müracaat üzerine İspanyol mahkemesi Pinoşe’nin İspanya’ya verilmesini istedi ve İngilizler verdi. Pinoşe uzun süre sorgulandı ve üstelik diplomatik muafiyeti de vardı. Çünkü Pinoşe diktatörlükten ayrıldıktan sonra senatör yapılmıştı. Bu durumda herhangi bir ülke Putin’e yapıldığı gibi bir başvuru halinde yakalama kararı alınabilir ülkeye gelmesi halinde. Hangi devlet yapar bunu, yapar mı, yapmaz mı onu bilmiyorum. Ama böyle bir ihtimal de var. Yani diyelim ki Netanyahu İtalya’ya gitti. İtalya mahkemesi bir karar aldıysa yakalanabilir. Ya da diyelim ki Türkiye’ye geldi, Türkiye de bir şikayet üzerine sorgulanmak üzere yakalanabilir. Ben bu kez inşallah uluslararası camia tüm bu yapılanların, Hamas’ın yaptıkları da dahil, cezasız kalmasına sebep olmaz diyorum. Çünkü bu görülmemiş bir şey. Düşünün ki İsrail hükümeti içerisinde “Bunlar hayvandır, hepsini yok etmek gerekir” diyenler var. Bu beyanat dahi bir suçtur. Dolayısıyla bu sefer durum farklı olabilir. İnşallah da olur.

Ukrayna 8-9 kilometre ilerlediğini söylüyor

Ukrayna ile Rusya birbirlerine drone ve füze atıyorlar. Ama fazla bir ilerleme yok. Sadece Kherson nehrinin kıyısında Ukrayna 8-9 kilometre ilerlediğini söylüyor. Bu önemli.

- Advertisment -