Ana SayfaHaberlerBiden yönetimi İsrail’e öfkeli: “İsrail, ABD’nin İran ile görüşmelerini Cumhuriyetçilere sızdırıyor”

Biden yönetimi İsrail’e öfkeli: “İsrail, ABD’nin İran ile görüşmelerini Cumhuriyetçilere sızdırıyor”

Beyaz Saray, ABD ile İran arasında Mayıs ayından beri yürütülen gizli görüşmeleri sızdırdığı gerekçesiyle İsrail’i uyardı. Amerikalı yetkililer, İsraillerinin Biden hükümetinden görüşmelere dair edindikleri bilgileri İran karşıtı Cumhuriyetçi Kongre üyelerine aktardığını ve böylece görüşmelere yönelik muhalefeti arttırmayı amaçladıklarını düşünüyor.

Axios muhabiri Barak Ravid’e konuşan İsrailli ve Amerikalı hükümet yetkilileri, Biden hükümetinin Netanyahu hükümetini ABD’nin İran ile yürüttüğü nükleer müzakeleri Cumhuriyetçi Kongre üyelerine ve İsrailli meclis üyelerine sızdırdığı için uyardığını söyledi. ABD ve İran, Mayıs ayından itibaren ilişkilerin normalleşmesine ve İran’ın nükleer kapasitesine dair bir uzlaşıya varılmasına yönelik gizli görüşmelere başlamış, İran görüşmeleri kabul ederken, ABD herhangi bir açıklama yapmamıştı.

Axios’un haberine göre, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Haziran ayının başında İsrailli mevkidaşlarını Beyaz Saray’da ağırladı ve yürütülen görüşmeleri gizli kalması koşuluyla anlattı.

Bu görüşmenin ardından, İsrail Başbakanı Netanyahu İsrail meclisindeki gizli bir oturumda milletvekillerine ABD’nin İran ile yeni bir “mini anlaşma” yapma hazırlığında olduğunu söyledi. Beyaz Saray, İsrail hükümetinin ABD’de İran karşıtı Cumhuriyetçilerle de kendilerine aktarılan gizli bilgileri paylaştığını ve böylece İran ile yürütülen müzakere sürecini baltamaya çalıştığına inanıyor.

Axios’un iddiasına göre, yaşanan bu olay üzerine Sullivan, İsrailli mevkidaşını arayıp uyardı, İsraillilerinin yaydıkları birçok bilginin doğru olmadığını söyledi.

- Advertisment -