Ana SayfaDış HaberNeuralink beyin çipini kullanan felçli hasta, 'telepati' yoluyla satranç oynadı

Neuralink beyin çipini kullanan felçli hasta, ‘telepati’ yoluyla satranç oynadı

Elon Musk'ın şirketinin geliştirdiği Neuralink isimli beyin çipiyle bilgisayarı ‘telepati’ yoluyla kontrol eden ve satranç oynayan felçli Noland Arbaugh: “Bu benim hayatımı çoktan değiştirdi bile"

Elon Musk’ın nöroteknoloji girişimi Neuralink tarafından geliştirilen beyin çipini kullanan felçli bir hasta, “telepati” yoluyla çevrimiçi satranç oynadı. Bu, geçen yıl denemeleri başlayan teknolojinin, insanlarda kullanımına dair halka açık ilk sunumu.

Bir dalış kazası sonrasında belden aşağısı felç olan 29 yaşındaki Noland Arbaugh, bilgisayardan satranç oynadı ve Neuralink cihazını kullanarak imleci hareket ettirmeyi başardı. Çip, insanların bilgisayar imlecini veya klavyesini yalnızca düşüncelerini kullanarak kontrol etmelerini sağlamayı amaçlıyor. Arbaugh, yine Elon Musk’a ait olan X’teki paylaşımında, “Ameliyat aşırı kolaydı. 1 gün sonra taburcu edildim. Bilişisel bir bozukluğum yok” dedi. Elon Musk X’te Arbaugh’un satranç oynadığı canlı yayını paylaşmıştı.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde sinir mühendisliği eski program direktörü Kip Ludwig, Neuralink’in gösterdiği şeyin bir önemli bir buluş olmadığını söyledi: “İmplantasyondan sonraki ilk günlerdeyiz ve edineceğimiz bilgiyi en üst düzeye çıkarmak için hem Neuralink tarafında hem de denek tarafında yapılması gereken çok kontrol var ” dedi. Buna rağmen Ludwig, hastanın implanttan önce yapamadığı bir şekilde bilgisayarı kullanabiliyor olmasının olumlu bir gelişme olduğunu, “Bu, muhakkak çok iyi bir başlangıç noktası” sözleriyle anlattı.

- Advertisment -