Ana SayfaHaberlerBilim TeknolojiÜnlü matematikçiye ödül

Ünlü matematikçiye ödül

 

Oxford Üniversitesi’nden 62 yaşındaki İngiliz matematik profesörü Andrew Wiles, ünlü matematikçi Pierre de Fermat’nın 357 yıldır kanıtlanamayan teorisini çözdüğü için, matematiğin Nobel’i olarak kabul edilen 2016 Abel Ödülü’ne layık görüldü.

 

Fermat’nın Son Teoremi veya diğer adıyla ‘matematiğin en zor problemini’ kanıtlayabilmek için 10 yaşından beri uğraşan Wiles, nihayet 1994’te başarılı oldu. Wiles, 700 bin dolar ödül kazandı.

 

Fermat’nın son teoremi

 

Teoreme göre x, y, z sayıları pozitif tamsayılar olmak üzere, (x üssü n) + (y üssü n) = (z üssü n) eşitliğini sağlayan 2’den büyük tamsayı yoktur.

 

Teoremin n=1 ve n=2 değerleri için sağlanabildiğini görmek oldukça kolay. Fakat asıl sorun, n=3 ve sonrasını ispatlamakta başlıyor.

 

700 bin dolar ödül

 

Norveç hükümetinin Niels Henrik Abel’in 200. yaş günü anısına 2003’ten beri kaynak sağladığı fondan 700 bin dolar ödül alan Wiles, problemin çözümünde kullandığı yöntemlerle modern matematiğin gelişimine de katkı sağladı.

 

1953 doğumlu matematikçi başarısının ardından Oxford, Cambridge, Columbia, Yale, Warwick ve Nottingham üniversitelerinden fahri doktora, 2000 yılında da soyluluk unvanı kazandı.

 

Kaynak: Abelprize.no

- Advertisment -