Ana SayfaHaberlerBingöl’de kitabevi arbedesi: Tevhid adını iki ayrı grup kullanınca mesele karıştı

Bingöl’de kitabevi arbedesi: Tevhid adını iki ayrı grup kullanınca mesele karıştı

Bingöl’de güvenlik güçlerinin, İslamcı bir grubun toplanma yeri olarak kullandığı Tevhid Kitabevi’ni mühürlemek istemesi sonucu arbede yaşandı. Sosyal medyada kitabevini Halis Bayancuk ve Tevhid Dergisi çevresinin işlettiği ve Tevhid Dergisi’nin de IŞİD bağlantılı olduğu iddiaları birlikte yayıldı. Tevhid Dergisi, Bingöl’deki olayla bir ilgilerinin olmadığını duyurdu.

Dün (27 Aralık) akşam Bingöl’de İslamcı bir grup ile emniyet güçleri arasında arbede yaşandı. Olay Yeşilyurt Mahallesi’nde İslamcı bir grubun toplanma yeri olarak da kullandığı Tevhid Kitabevi’nin zabıta ekiplerince mühürlenmek istemesiyle başladı.

İslamcı grubun mensuplarının sosyal medyadan yaptıkları açıklamalara göre, kitabevinin tebligat yapılmadan kapatılmak istenmesi üzerine grup üyeleri kitabevinin önünde beklemeye başladı. Polisin ‘dağılın’ uyarısı sonrasında da kitabevinin önündeki bekleyişine devam eden grupla polis arasında arbede yaşandı.

Polisin havaya ateş açtığı belirtilen olayda yaralıların olduğu söyleniyor.

Grubun bir üyesi bugün sosyal medyada paylaştığı bir videoda emniyet güçlerine karşılık vermediklerini, yalnızca kitabevinin kapatılmasıyla ilgili resmî bir belge beklediklerini söyledi.

Bingöl’deki resmî makamlardan henüz olayla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya Bingöl’de yaşananlara tepki göstererek sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı:

“Bingöl’de Tevhid Kitabevi’ne yönelik polisin tutumu yasal bir kuruluşu devlet eliyle terörize etme çabasıdır. Ortada müdahaleyi gerektiren bir suç yok, yasadışı faaliyet yok. Ama hukuksuz bir yaklaşımla farklı düşünce ve kimliklere tahammülsüzlük açık!”

Tevhid Dergisi: Bingöl’deki olayla ilgimiz yok

Akşam saatlerinde pek çok basın kuruluşunun internet sitesinde ve sosyal medyada, mühürlenmek istenen Tevhid Kitabevi’nin, taraftarlarınca Ebu Hanzala diye anılan Halis Bayancuk’un liderliğinde Tevhid Dergisi’ni çıkaran gruba ait olduğu bilgisi yayıldı. Bayancuk ve Tevhid Dergisi’nin IŞİD’le bağlantılı olduğu iddialarıyla birlikte olay bazı mecralarda “DAİŞ destekçileriyle polis arasında arbede” şeklinde sunuldu.

Tevhid Dergisi çevresi bugün internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından yayımladığı açıklamayla Bingöl’deki olayla bir ilgilerinin bulunmadığını açıkladı.

Açıklamada iki grubun da tevhid adını kullanmasının sadece bir isim benzerliği olduğu vurgulandı:

“Hedefe Tevhid Dergisi ve derginin başyazarı Halis Bayancuk (Ebu Hanzala) Hoca konuldu. Selefilerin polisle çatıştığı, çatışan grubun IŞİD’ci olduğu ve aynı zamanda Tevhid Dergisi’ne mensup olduğu, kaos çıkartıldığı, mekânın Tevhid Dergisi’nin bir temsilciliği olduğu yalanları sıralanmaya başladı.”

Açıklamada Bayancuk’un IŞİD ve benzeri örgütlerle ilgisi olmadığına ilişkin şu bölüm yer aldı:

“Halis Bayancuk Hoca, hakkında farklı örgütlerden yargılama yapılan ama kesinleşmiş hiçbir cezası olmayan bir davetçidir. Ayrıca savunmalarında ismi anılan örgütlerle bir alakası olmadığını nedenleriyle anlatmış, özgür olduğu dönemde bunları kamuoyuna deklare etmiştir.”

- Advertisment -