Ana SayfaHaberlerBiontech’in ilk Omicron performans verileri: Hastalığın ağır seyrine karşı yüzde 70 etkili

Biontech’in ilk Omicron performans verileri: Hastalığın ağır seyrine karşı yüzde 70 etkili

Omicron’un bilim insanları tarafından ilk kez fark edildiği Güney Afrika'da yapılan bir ön bilimsel araştırmaya göre Pfizer aşısı, Omicron varyantına karşı sadece %33 etkili ancak yine de hastane yatışlara karşı yüksek oranda etkili koruma sağlıyor.

Bulgular ön hazırlık niteliğinde ve hakemli bir dergide yayınlanmamış olsa da, Omicron varyantıyla ilgili yayınlanmış önceki verilerle paralel sonuçlar içeriyor.

Güney Afrika’nın en büyük özel sağlık sigortası şirketi Discovery Health ve Afrika Tıbbi Araştırma Konseyi’nin yaptığı analizde, çift doz Pfizer-BioNTech aşısının Güney Afrika’nın mevcut Omicron dalgası sırasında enfeksiyona karşı yalnızca %33 koruma sağladığı, ancak hastaneye yatışlara karşı %70 koruma sağladığı görüldü.

Sonuçlar, 15 Kasım – 7 Aralık tarihleri ​​arasında toplanan verilere dayanıyor. Discovery Health CEO’su Dr. Ryan Noach’a göre, uzmanlar Güney Afrika’daki tüm yeni enfeksiyonların artık %90’ından fazlasını Omicron’un oluşturduğunu söylüyor:

“Omicron varyantı dalgası, önceki dalgalara göre önemli ölçüde daha ‘dik’ yokuşlu bir enfeksiyon trendine sahip. Ülke çapındaki veriler, son üç haftada vaka sayısı ve oranlarında önemli bir artış olduğunu gösteriyor ve bu da oldukça bulaşıcı bir varyanta işaret ediyor”

Johns Hopkins Üniversitesi’ne göre, Güney Afrika’daki günlük yeni vaka sayısı, son iki hafta içinde 29 Kasım’da 100.000 kişi başına 8.07 iken, 13 Aralık’ta 100.000 kişi başına 34.37’ye yükseldi. Aynı dönemde ölüm oranı ise artmadı.

Vaka sayıları artsa da, hastaneye yatışlar aynı oranda artmıyor, bilim insanları da Omicron kaynaklı hastaneye yatış oranının Delta veya daha önceki varyantlardan daha düşük olduğunu söylüyor.

Analize göre, COVID-19 teşhisi konan yetişkinler için hastaneye kabul oranı, Güney Afrika’nın 2020 ortalarında yaşadığı dalgaya kıyasla, %29 daha düşük.

Sonuç, iki doz Pfizer aşısı alan kişilerin Güney Afrika’nın mevcut Omicron güdümlü dalgasının ilk haftalarında enfeksiyona karşı %33 koruma sağladığını gösteriyor. Bu oran, daha önceki dönemlerde enfeksiyona karşı sağlanan %80 koruma oranına göre hayli düşük.

Çalışma, 60 ila 69 yaş arası kişilerde %67 ; 70 ila 79 yaş arası kişilerde %60 ile daha büyük yaş gruplarında dahi hastaneye kaldırılma riskine karşı önemli bir koruma olduğunu gösteriyor.

- Advertisment -