Ana SayfaHaberlerBir ‘hızlı giden zırhlı araç’ faciası daha: Mihraç da öldü

Bir ‘hızlı giden zırhlı araç’ faciası daha: Mihraç da öldü

3 Eylül akşamı Şırnak’ın İdil ilçesinde bisiklet sürerken zırhlı aracın çarptığı 7 yaşındaki Mihraç dün (4 Eylül) hayatını kaybetti. İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi'nin hazırladığı rapora göre son 10 yıl içinde zırhlı araçların karıştığı 63 kazada, 16'sı çocuk, 6'sı kadın olmak üzere toplam 36 kişi öldü, 85 kişi yaralandı.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Mihraç’ın annesi Nazife Miroğlu, olay yerinin zırhlı araçlarca kapatıldığını ve Mihraç’ı göremediğini belirterek, “Ben onlara ‘oğluma kim bunu yaptı’ diye soramadan taksiyle beni hastaneye götürdüler. Orada da çocuğumu bana göstermediler” dedi.

Nazife Miroğlu, ilçede dolaşan zırhlı araçların hız yapmasına da “Araçlarla hızlı gitmesinler. Çocukları ezmesinler. Bunu yapmaya hakları yok. Her defasında içimizi yakıyorlar” diye tepki gösterdi.

Öğretmen olmak istiyordu

Mihraç’ın babası Salih Miroğlu da önceki benzer ölümleri hatırlatarak “artık hiç kimse ölmesin” dedi:

“Mihraç evden adımını dışarı atmazdı. Kendisi çok uslu bir çocuktu. Annesine çok bağlıydı. İkinci sınıfa gitmesine rağmen kitap okuma hayranlığı vardı. Büyüyünce öğretmen olmak istediğini söylerdi. Peki benim oğlum neden öldü? Bunca çocuk neden bu şekilde öldü? Artık hiçbir çocuk ölmesin. Biz ne dersek diyelim sesimizi duymuyorlar. Artık hiçbir şey diyemiyoruz.”

Mihraç’ın ölümü üzerine HDP’nin sosyal medya hesabından “Bugün İdil’de zırhlı aracın çarptığı 7 yaşındaki #MihraçMiroğlu isimli çocuk katledildi. Kürt illerinde güvenlik güçlerinin, onların kullandıkları araçların karıştığı ölümler kaza değil katliamdır. Bu kaçıncı çocuk, kadın, yaşlı katilamı? Artık yeter, Êdî bes e!” mesajı paylaşılmıştı.

Zırhlı aracı kullanan polis görevde mi?

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Mihraç’ın ölümünü Meclis gündemine taşıyarak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

–  7 yaşındaki bir çocuğa zırhlı araç çarptığı iddiası doğru mudur? İddia doğruysa olay hakkında herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır? Aracı kullanan polis memuru hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Polis memuru halen görevde midir?

– Emniyet güçlerine ait olan zırhlı araçlar için yerleşim yerleri haricinde herhangi bir güzergâh belirlenmiş midir? Belirlenmişse mahalle aralarında, çocukların oyun bölgelerinde zırhlı araç bulunmasının dayanağı nedir ve izahı var mıdır?

– Zırhlı araç kullanan memurlar için araç kullanımı ve kurallara riayet etmek üzerine yürütülen çalışmalar var mıdır? Bu aracı kullanan sürücünün süratli olduğu iddiaları doğru mudur?

–  Zırhlı araç ile yaşanan ölümlerin neredeyse tamamının Kürtlerin yoğunlukta yaşadıkları il ve ilçelerde yaşanması rastlantı mıdır?

–  Bu tarz zırhlı araç çarpması sebebiyle yaşanan ölümlerde bundan önceki ölümlerdeki cezasızlıkların zırhlı araç kullanan polisleri cesaretlendirdiği iddiası doğru mudur?

– Son 10 yılda zırhlı araçla ölüme sebebiyet veren kaç kolluk gücü halen görevlerine devam etmektedir?

– Son 10 yılda zırhlı araç çarpması sonucu kaç insan hayatını kaybetmiştir? Bu çarpmaların illere göre dağılımı nedir? 

- Advertisment -