Ana SayfaHaberler“Biz Alevi erkekleri kürsüdeki kadar demokrat değiliz”

“Biz Alevi erkekleri kürsüdeki kadar demokrat değiliz”

“Aleviler: Din, Beden, Cinsiyet; Neşeden Kedere” Sempozyumunda konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği önceki dönem başkanı Gani Kaplan: “Alevi örgütlerinin her geçen gün erkekleştiği bu dönemde böyle bir sempozyum çok önem taşıyor. Biz Alevi erkekleri, kürsülerde konuştuğumuz kadar demokrat değiliz. Bunu tespit etmemiz ve değiştirmemiz gerekiyor…” Kaplan, sempozyumun “eşcinsellerin dede huzurunda evlenip evlenemeyeceği” sorusuna da cevap vermesi gerektiğini söyledi.

Alevi Bektaşi Kültürünü Tanıtma Derneği (ABKTD), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin (PSAKD) düzenlediği “Aleviler: Din, Beden, Cinsiyet; Neşeden Kedere” Sempozyumu İzmir’de başladı.

Kültürpark Fuar Alanı’ndaki İsmet İnönü Sanat Merkezi’ndeki sempozyumda üç gün boyunca Alevilik, toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği tartışılacak.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği önceki dönem başkanı Gani Kaplan, açılış konuşmasında “Alevi örgütlerinin her geçen gün erkekleştiği bu dönemde böyle bir sempozyum çok önem taşıyor. Böyle bir sempozyumu düzenlerken çuvaldızı kendimize de batırmamız gerekiyor. Biz Alevi erkekleri, kürsülerde konuştuğumuz kadar demokrat değiliz. Bunu tespit etmemiz ve değiştirmemiz gerekiyor. Alevilerde diğer toplum kesimleri kadar olmasa da aile içi şiddet var mı? Var. Kadına şiddet var mı? Var” dedi.

Eşcinsellerin dede huzurunda evlenebilmesi…

Kaplan, konuşmasının devamında bir anekdot paylaşarak eşcinsellerin dede huzurunda evlenebilmesi için de gereken adımların atılması gerektiğini vurguladı:

“13 dedenin postta oturduğu bir cemde genç bir erkek arkadaşımız eşcinsellerin dede huzurunda evlenip, evlenemeyeceğini sordu. Dedelerin hepsi topu birbirine attı. En son bir dede döndü, ‘İçimizde eşcinsel yoksa bu soruyu şu an yanıtlamanın gereği yok’ dedi. Böyle bir sempozyumda bizim bu soruna da bir çözüm, bu soruya bir yanıt bulmamız gerekir. Bu, bizim önümüze gelecek.”

- Advertisment -