Ana SayfaHaberlerErdoğan: "Kızıldeniz'i 'kan denizine' çevirmeye çalışıyorlar"

Erdoğan: “Kızıldeniz’i ‘kan denizine’ çevirmeye çalışıyorlar”

Cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ve İngiltere'nin Husi hedeflerini vurmasıyla ilgili soruya, "Orantısız güç kullanmıdır. Kızıldeniz'i adeta kan gölüne çevirme hevesindeler" yanıtını verdi. İngiltere Başbakanlık Sözcüsü, bu sözlere katılmadıklarını ifade etti, saldırıların "sınırlı ve hedefe yönelik olduğunu" söyledi.

ABD ve İngiltere kuvvetleri, Kızıldeniz’de 2 aydır süren Husi saldırılarını gerekçe göstererek denizden ve havadan Yemen’deki Husi hedeflerini vurdu.

Saldırılara Avustralya, Kanada, Bahreyn ve Hollanda’nın da “operasyonel olmayan destek” verdiği açıklandı.

Yemen’in başkenti Sana, liman kenti Hudeyde, Dhamar ve kuzeybatıda Husilerin kalesi Saada kentlerinde hedeflerin vurulduğu bildirildi.

Husiler Kasım ayından bu yana, Hamas’a destek amacıyla, İsrail’e destek götüren ticari gemilere Kızıldeniz ve Aden Körfezi civarında saldırıyordu.

Erdoğan: “Kızıldeniz’i adeta bir kan gölüne çevirme hevesindeler”

Saldırılar hakkınca Hz. Ali Camii’de kıldığı cuma namazının ardından bir açıklama yapan Erdoğan şunları söyledi:

“Bir defa orantılı bir eylem sözkonusu değil, yapılanların hepsi orantısız güç kullanımıdır. Bunu şu anda ABD aynı şekilde İsrail ile Filistin’de de bunu yapmakta. İngiltere zaten ABD ile birlikte bu süreçte adım atmıştır ve atmaya devam ediyor.”

“Kızıldenizi adeta kan gölüne çevirme hevesi içindeler. Yemen Husilerle bütün güçlerini kullanarak ister ABD ister İngiltere olsun gereken cevabı vereceğini söylüyor.”

“Şu anda değişik kanallardan değişik haberler alıyoruz. Husilerin gerek ABD gerek ingiltere’ye başarılı cevaplar verdiğinin, başarılı savunmalar yaptığının haberlerini farklı kanallardan alıyoruz”.

“Bizim teslim ettiğimiz belgelerle İsrail orada mahkum olacaktır”

Erdoğan, Lahey’de görülen İsrail aleyhine soykırım suçlamasıyla açılan davayla ilgili ise şunu söyledi:

“Bizim teslim ettiğimiz o belgelerle İsrail orada mahkum olacaktır. Bunu bekliyoruz. Lahey Adalet Divanı’nın adaletine güveniyoruz.”

 “Cumhurbaşkanı Herzog’u bu noktada çok daha samimi bir havada görürdüm ancak son zamanlarda o da Netanyahu’ya özendi, çok farklı açıklamalar yapmaya başladı.”

İngiltere’den Erdoğan’a cevap: Katılmıyoruz

Erdoğan’ın açıklamalarına İngiltere’den cevap geldi. BBC’de yer alan habere göre bir Başbakanlık sözcüsü Erdoğan’ın açıklamalarına katılmadıklarını ifade etti, saldırıların “sınırlı ve hedefe yönelik olduğunu” söyledi.

Rusya: Yasa dışı bir macera

Öte yandan sabah saatlerinde BMGK’yı olağanüstü toplantıya çağıran Rusya’dan da bir açıklama geldi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, İngiltere ve ABD’nin Yemen’deki Husilere yönelik saldırılarının “meşru olmadığını” söyledi.

Rusya, Yemen’e yönelik saldırının BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan gerçekleştirildiğini belirterek, bunun ABD ve müttefikleri tarafından yasa dışı bir “macera” olduğunu savundu.

- Advertisment -