Ana SayfaHaberlerEkonomiBloomberg: BAE’nin en büyük varlık fonları, Türkiye’de milyarlarca dolarlık yatırıma hazırlanıyor

Bloomberg: BAE’nin en büyük varlık fonları, Türkiye’de milyarlarca dolarlık yatırıma hazırlanıyor

Bloomberg’te yer alan habere göre Türkiye ve BAE arasındaki buzların çözülmesinin ardından, Emirliğin en büyük varlık fonları ADIA ve ADQ ile borsada işlem gören en değerli ikinci şirketi IHC, Türkiye’de kapsamlı bir yatırım atağına hazırlanıyor. Kaynaklara göre bu yatırımlar gıda, sağlık ve sanayi alanlarında yoğunlaşacak.

Bloomberg’de Ercan Ersoy, Aslı Kandemir ve Kerim Karakaya imzasıyla yayımlanan habere göre, Abu Dabi’deki varlık fonları, Türkiye’de milyarlarca dolarlık yatırım arayışında.

Bloomberg’e konuşan kaynaklar, Birleşik Arap Emirlikleri’nin petrol zengini başkenti ile Türkiye’deki şirketler arasındaki görüşmelerin aylardır devam ettiğini söyledi. Bu ilgi, Ağustos ayında Abu Dabi Veliaht Prensi Al Nahyan ile Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı telefon görüşmesinden önce, ilişkilerin yumuşadığına işaret eden olaylarla birlikte arttı. 

Haberde “2016 yılında Türk devlet medyasının BAE’yi Erdoğan’a karşı bir darbe girişimini desteklemekle suçlamasıyla ilişkilerin en düşük seviyeye ulaştığı” hatırlatılıyor.

Yatırım arayışındaki fonlar arasında, Abu Dabi Yatırım Otoritesi ve tahmini varlıkları 686 milyar dolar olarak tahmin edilen, Emirlik’in en büyük servet fonu ADIA ve ADQ da yer alıyor.

ADQ’nun sadece sağlık ve fintek hedeflerine 1 milyar dolar harcamayı planladığı iddia ediliyor. Tahmini 110 milyar dolarlık varlığa sahip olan ADQ; ADIA ve Mubadala Investment Co.’dan sonra Emirlik’in üçüncü en büyük devlet varlık fonu.

BAE’nin borsada işlem gören ikinci en değerli şirketi International Holding Co. veya IHC, sağlık ve sanayi sektörlerindeki yatırım fırsatlarının değerlendirildiğini söyledi.

Holding sözcüsü, “Türkiye bizim için büyük bir yatırım fırsatı olabilecek en önemli gıda işleme tesislerinden birine sahip” dedi.

Ağustos ayında sürpriz bir şekilde Erdoğan ile görüşen BAE’nin ulusal güvenlik danışmanı Şeyh Tahnoon, aynı zamanda ADQ, IHC ve Royal Group’un başkanı.

- Advertisment -