Ana SayfaHaberlerDünyaBM Araştırma Komisyonu: “Ukrayna’da savaş suçu işlendi, Rus ordusu çocuklara işkence ve...

BM Araştırma Komisyonu: “Ukrayna’da savaş suçu işlendi, Rus ordusu çocuklara işkence ve tecavüz etti”

BM İnsan Hakları Konseyi’nin Mart ayında görevlendirdiği Araştırma Komisyonu ilk bulgularını paylaştı. Komisyon Başkanı Erik Mose, Ukrayna’da savaş suçu işlendiğini tespit ettiklerini, Rus ordusunun çocuklara ve yaşlılara işkence ve tecavüz ettiğini açıkladı. Komisyon araştırmalarına Rus işgalinden kurtarılan bölgelerde devam edecek.

Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi eski başkanı Norveçli Erik Mose, Bosna Hersek Ombudsmanı Boşnak Jasminka Dzumhur ve geçiş dönemi adaleti konusunda uzman Kolombiyalı akademisyen Pablo de Greiff’ten oluşan BM Araştırma Komisyonu, ilk bulgularını İnsan Hakları Konseyi ile paylaştı. Komisyon Başkanı Erik Mose, Ukrayna’da savaş suçu işlendiğinin tespit edildiğini, Rus askerlerinin çocuklara ve yaşlılara işkence ettiğini ve tecavüz suçu işlediğini söyledi. Komisyon 27 kenti ziyaret etti, 150 görgü tanığıyla söyleşi yaptı.

Komisyona göre, Rus askerleri gözaltına alınan Ukraynalılara işkence uyguladı, elektrik verdi, çırılçıplak soydu, bir kısmı ise Rusya’ya götürüldü, zorla kaybettirildi.

BM Araştırma Komisyonu dört bölgede esir Rus askerlerinin koşullarını da inceledi ve iki vakada esirlere kötü davranıldığını tespit etti.

Komisyon hem Rusya hem Ukrayna’nın işlediği savaş suçlarını araştırmakla görevli.

- Advertisment -