Ana SayfaHaberlerBM “Felaket olur” dedi ama Netanyahu dinlemiyor: "Ramazan başlamadan Refah operasyonunu bitirin"

BM “Felaket olur” dedi ama Netanyahu dinlemiyor: “Ramazan başlamadan Refah operasyonunu bitirin”

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze’de 1,3 milyon sivil sığındığı en güneydeki son şehir olan Refah’a askeri operasyon için orduya “10 Mart’taki Ramazan’ın başlangıcına kadar bitirin” talimatı verdi.

Netanyahu, Savaş Kabinesi’ne İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Refah’taki operasyonunun 10 Mart’ta başlayacak Ramazan ayına kadar tamamlanması gerektiğini söyledi.

Refah, Gazze’de İsrail güçleri tarafından işgal edilmemiş son büyük nüfus merkezi.

Birleşmiş Milletler’e göre Refah’ta, çoğunluğu Gazze’nin diğer bölgelerinden göç etmiş 1,3 milyondan fazla insan yaşıyor.

BM sözcüsü Stéphane Dujarric Cuma günü yaptığı açıklamada Birleşmiş Milletler’in kentteki sivillerin akıbeti konusunda “son derece endişeli” olduğunu belirtirken, BM İnsani Yardım şefi Martin Griffiths de uyarıda bulundu: “Gazze’de gidecek hiçbir yer kalmadı.”

Filistin Ulusal Girişimi Başkanı Mustafa Barguti, Refah’a yapılacak herhangi bir saldırının “sadece katliamlara değil, aynı zamanda soykırımın bir parçası olan Gazze nüfusunun geniş çaplı bir etnik temizliğine de yol açacağını” söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü de Refah’ta yerlerinden edilmiş Filistinlilerin zorla tahliye edilmesinin sonuçlarının “felaket” olacağı uyarısında bulunarak, tahliye edilsin ya da edilmesin İsrail ordusunun sivilleri koruma sorumluluğu olduğunu belirtti.

- Advertisment -