Ana SayfaHaberlerBM, İsrail ve ABD dahil 14 ülkenin hayır oyuna karşı 120 oyla...

BM, İsrail ve ABD dahil 14 ülkenin hayır oyuna karşı 120 oyla ateşkes çağrısı yaptı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, rehinelerin serbest bırakılması, taraflara insancıl ateşkes ve uluslararası hukuka uyma çağrısı yapan önergeyi 14'e karşı 120 oyla kabul etti. Hayır oyu verenler: İsrail, ABD, Avusturya, Tonga, Fiji, Macaristan, Çekya.

BM’nin ateşkes çağrısı AB’yi ikiye böldü.

AB üyesi ülkelerden Fransa, İspanya, Belçika, İrlanda ve Slovenya önergeyi desteklerken; Hırvatistan, Çekya, Macaristan, ve Avusturya karşı çıktı.

Almanya, İtalya, Polonya, İsveç, Slovakya, Yunanistan ve Bulgaristan ise önergeye çekimser kalan AB ülkeleri oldu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de oylamadan önce Twitter’dan yaptığı açıklamada ateşkes çağrısında bulundu:

“Orta Doğu’da insani bir ateşkes ilan edilmesi, koşulsuz bütün rehinelerin serbest bırakılması, hayati erzakların sağlanması çağrımı tekrarlıyorum. Herkes sorumluluk almalıdır. Bu gerçekle yüzleştiğimiz andır. Tarih bizi yargılayacak.”

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings de İsrail’in yoğun saldırıları altındaki Gazze’ye ilişkin paylaşımda bulundu.

Gazze’nin yoğun bombardıman nedeniyle dış dünya ile bağlantısının kesildiğini belirten Hastings, şunları kaydetti:

“Hastane hizmetleri ve insani yardım operasyonları iletişim, enerji, yiyecek, su ve ilaçlar olmadan devam edemez. Sağlık çalışanları, gazeteciler ve BM personeli de dahil sivillerin güvenliği ciddi risk altında. Savaşların kuralları vardır. Siviller korunmalı.”

- Advertisment -