Ana SayfaHaberlerBM raporu: Dünyada en fazla uyuşturucu ele geçirilen ülke İran; Türkiye 2....

BM raporu: Dünyada en fazla uyuşturucu ele geçirilen ülke İran; Türkiye 2. sırada

Birleşmiş Milletler’in (BM) hazırladığı raporda, en fazla uyuşturucu ele geçirilen ülkelerin İran ve Türkiye olduğu kaydedildi.

2019 yılına ait verilerin paylaşıldığı “2021 Dünya Uyuşturucu Raporu”na göre, en fazla kokainin yakalandığı ülke ise 20 ton ile Türkiye oldu.

BM Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisince (UNODC) BM Viyana Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, “2021 Dünya Uyuşturucu Raporu” kamuoyuyla paylaşıldı.

Raporda dünya genelinde 275 milyon kişinin uyuşturucu aldığı, 2010’dan itibaren uyuşturucu kullanımının yüzde 22 arttığı bildirildi.

Uyuşturucu nedeniyle rahatsızlıklar yaşayan ve tedavi hizmeti bekleyenlerin sayısında ciddi artış gözlemlendiği uyarısında bulunulan raporda, 2019’de 36 milyon kişinin bu maddeleri kullanması nedeniyle çeşitli rahatsızlıklar yaşadığı belirtildi.

En fazla kokain ele geçirilen ülke Türkiye

2019’da dünyada en fazla eroin ele geçirilen ülke 20 ton ile Türkiye oldu. İran’da 17 ton, Pakistan ve ABD’de 8’er ton ve Çin’de 6 ton kokain yakalandı.

En çok eroinin ele geçirildiği üç ülke Türkiye, İran ve Pakistan, 2019’da küresel pazar toplamının yüzde 48’ini oluşturdu.

İran, 2015-2019 döneminde topraklarında ele geçirilen kenevir reçinesinin esas olarak Afganistan menşeli olduğunu ve ya Pakistan üzerinden ya da doğrudan Afganistan’dan kaçırıldığını bildirdi. 2019’da İran’da ele geçirilen kenevir reçinesinin çoğu ülkenin iç pazarına, Kafkas ülkelerine, Türkiye’ye ve daha az ölçüde Avrupa Birliği’ne gönderildi.

- Advertisment -