Ana SayfaHaberlerDünyaBoris Johnson hükümetinde taciz skandalı: İki bakan Johnson’a tepki gösterdi, istifa etti

Boris Johnson hükümetinde taciz skandalı: İki bakan Johnson’a tepki gösterdi, istifa etti

Muhafazakar Parti lideri ve Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson hükümeti, bugün (5 Temmuz) önemli istifalarla sarsıldı. Hazine Şansölyesi Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid, Johnson’a yönelik güvenlerinin sarsıldığını belirterek bakanlık görevlerinden istifa ettiklerini ard arda açıkladı. İngiliz medyası, Sunak ve David’in istifa sebeplerinin Boris Johnson’ın Muhafazakar Parti içindeki Chris Pincher taciz skandalını iyi yönetememesi olduğunu ileri sürüyor.

Hazine Şansölyesi Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid, 5 Temmuz 2022’de sosyal medyadan yaptıkları açıklamayla kabine görevlerinden istifa ettiklerini açıkladı ve Boris Johnson’a karşı sert eleştirilerde bulundu.

Hazine Şansölyesi Sunak, bir daha kabinede yer almayacağını bilmesine rağmen istifa kararını aldığını belirtti: “Prensiplerim mücadele etmem için yeterli, bu nedenle istifa ediyorum.”

Sağlık Bakanı Sajid Javid ise Johnson’a duyduğu güveni kaybettiğini açıkladı: “Ülkemizin güçlü ve ilkeli bir Muhafazakar Parti’ye ihtiyacı var ve Parti bir kişiden daha büyüktür. Size bir arkadaşınız olarak sadık bir şekilde hizmet ettim, ama hepimiz aynı zamanda ülkemize de hizmet ediyoruz. İkisi arasında seçim yapmak zorunda kaldığımızda ise sadece bir seçenek olabilir.

Geçtiğimiz ay parlamentoda düzenlenen güvensizlik oylamasından görevden alınmak istenen Başbakan Johnson’un kabinesindeki istifaların iki sebebi olduğu İngiliz medyası tarafından belirtiliyor. İlk sebep olarak Johnson’ın Partygate olarak da bilinen COVİD-19 kısıtlamalarına rağmen başbakanlıkta düzenlenen partilere ev sahipliği yapma skandalının hala atlatamaması, ikinci sebep ise Haziran ayında ortaya çıkan parti içindeki bir taciz skandalı olarak gösteriliyor.

Haziran ayında Johnson hükümetinde Barınma Bakanlığı ve Avrupa ve Amerika’dan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevlerini üstlenen, sonrasında parlamento grubunda üst düzey yöneticilik görevinde bulunan Muhafazakar milletvekili Chris Pincher’in partideki, seçim çalışmalarında karşılaştığı seçmenleri ve sosyal hayatındaki erkekleri taciz ettiği ortaya çıktı. Pincher, sarhoş olduğu için kendisini kaybettiğini belirtti, özür diledi, fakat Pincher hakkındaki iddialar artmaya devam etti. Muhafazakar Parti’den ihraç edilen Pincher, tedavi olacağını açıkladı.

BBC ise Boris Johnson’ın Pincher hakkındaki cinsel taciz iddialarından ve soruşturmalarından haberi olduğu bilgisini paylaştı, Boris Johnson’ın eski danışmanlarından Dominic Cummings, Johnson’ın soyadı Türkçe “kıstırıcı” anlamında gelen Chris Pincher hakkında “adı da kendisi de kıstırıcı” gibi şakalar yaptığını iddia etti. Boris Johnson ise, çevresindeki erkekleri taciz ettiğine yönelik hakkında iddialar olmasına rağmen Chris Pincher’i bakan olarak görevlendirdiğinden dolayı üzgün olduğunu açıkladı ve özür diledi.

Muhafazakar Partili iki bakanın kabineden istifası Johnson’ın özür dilemesinin hemen ardından gerçekleşti. 

- Advertisment -