Ana SayfaHaberlerDünyaBosna Hersek’te tarihi seçim: Aliya İzzetbegoviç’in oğlu Bakir İzzetbegoviç sosyal demokrat adaya...

Bosna Hersek’te tarihi seçim: Aliya İzzetbegoviç’in oğlu Bakir İzzetbegoviç sosyal demokrat adaya karşı kaybetti

Bosna Hersek’te düzenlenen seçimlerde bir ilk yaşandı ve muhafazakar Bakir İzetbegoviç, sosyal demokrat aday Beciroviç’e Cumhurbaşkanlığı Konseyi Boşnak üyelik seçimlerini kaybetti. Ülke tarihinde ilk kez İzetbegoviç soyadlı bir siyasetçi seçimleri kaybetti. Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin Hırvat ve Boşnak üyelik seçimlerini ılımlı ve reform yanlısı adaylar kazanırken, konseyin Sırp üyeliği için yapılan seçimleri milliyetçi ve Rusya yanlısı aday Zeljka Cvijanoviç kazandı.

Bosna Hersek’te düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Konseyi seçimlerinde tarihi bir sonuç çıktı. Ülke tarihinde ilk kez İzetbegoviç ailesi mensubu bir siyasetçi seçimleri kaybetti. Cumhurbaşkanlığı Konseyi Boşnak üyeliği için yapılan seçimlerde sosyal demokrat aday Denis Beciroviç, oyların %55’ini aldı. Ülkenin ilk başkanı Boşnak lider Aliya İzetbegoviç’in oğlu Bakir İzetbegoviç ise %39 oyla ikinci oldu. Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin Hırvat üyesi ise ılımlı aday Zeljko Komsic oldu. Komsic %70 oyla Hırvat üye seçildi, Hırvat milliyetçileri Komsic’e Boşnakların da oy verdiğini iddia ediyor ve Komsic’in “ikinci Boşnak başkan” olduğunu iddia ediyor.

Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin Sırp üyesi ise eski Sırp üye Milorad Dodik’in sağ kolu milliyetçi Zeljka Cvijanoviç oldu. Cvijnoviç, Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin ilk kadın üyesi olacak.

Bosna Hersek seçimlerinde Boşnak ve Hırvat Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyelik seçimlerini milliyetçi adaylar kaybederken, Sırp Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyelik seçimlerini milliyetçi adaylar kazandı.

- Advertisment -