Ana SayfaHaberlerBrezilya - Macaristan arasında Bolsonaro krizi: Darbe soruşturmasından kaçmak için Macaristan elçiliğine...

Brezilya – Macaristan arasında Bolsonaro krizi: Darbe soruşturmasından kaçmak için Macaristan elçiliğine sığınmış

Şubat ayında, Brezilya'nın eski cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro'nun iki yardımcısı ‘darbe planı hazırladıkları’ iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Bolsonaro'nun bu sırada darbe soruşturmasından kaçmak için Macaristan’ın Brasília büyükelçiliğine sığındığı ve elçilikte 2 gün geçirdiği ortaya çıktı. Skandal üzerine Macar Büyükelçisi Brezilya Dışişleri’ne çağrıldı.

New York Times’ın elde ettiği güvenlik görüntüleri, şubat ayının başında Bolsonaro’nun iki yardımcısının Brezilya hükümetini devirme planı yaptıkları şüphesiyle tutuklanmasından dört gün sonra, sağ popülist siyasetçinin Macaristan büyükelçiliğine “sığındığını” gösteriyor.

Bolsonaro’nun avukatı pazartesi günü yaptığı açıklamada, Brezilya’nın aşırı sağcı eski devlet başkanı Jair Bolsonaro’nun, federal polisin pasaportuna el koymasından ve iki eski yardımcısını darbe planlama şüphesiyle tutuklamasından sadece birkaç gün sonra, geçen ay Brasilia’daki Macaristan büyükelçiliğinde iki gece kaldığını söyledi.

Bolsonaro’nun 12-14 Şubat tarihleri arasında Macaristan büyükelçiliğinde kaldığı ilk kez New York Times tarafından büyükelçiliğinden edindiği güvenlik kamerası görüntülerine dayanılarak haberleştirildi.

Bu “misafirlik”, Brezilya’da çok sayıda soruşturmayla karşı karşıya kalan ve yakın çevresinden insanların halihazırda hapiste olduğu eski başkan hakkında soruları gündeme getiriyor çünkü Brezilya polisinin yabancı büyükelçilikte bulunan bir politikacıyı tutuklama yetkisi bulunmuyor.  Bolsonaro’nun avukatı Fabio Wajngarten sosyal medyada eski cumhurbaşkanının “dost ülkenin yetkilileriyle iletişimi sürdürmek” ve “her iki ülkenin siyasi durumu hakkında güncellemeler almak” için iki gününü büyükelçilikte geçirdiğini söyledi. Wajngarten, burada verilen bilgilerin ötesine geçen diğer tüm yorumların açıkça kurgu olduğunu, gerçeklikle ilgisi olmadığını belirtti.

Pazartesi akşamı Brezilya dışişleri bakanlığı, Bolsonaro’nun büyükelçilikte kalmasının ardındaki nedenleri sormak için Macaristan büyükelçisini çağırdı.

Macaristan büyükelçiliği yorum talebine hemen yanıt vermedi. New York Times, Bolsonaro’nun avukatının mesele hakkında yorum yapmayı reddettiğini söyledi ancak isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir Macar büyükelçiliği yetkilisi, eski cumhurbaşkanını ağırlama planını doğruladı.

Bolsonaro’nun,  Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile iyi ilişkileri bulunuyor. Bolsonaro, 2022’de Macaristan’a yaptığı ziyarette Orban’a “kardeşim” diye hitap etmişti ve ikili, bu yıl Buenos Aires’te Arjantin’in “liberteryen” cumhurbaşkanı Javier Milei’nin göreve başlaması sırasında bir araya geldi. Polis, 8 Şubat’ta Bolsonaro’nun pasaportuna el koymuş ve 2022 seçimlerinin sonuçlarını tahrif edecek bir kararname taslağı düzenlemek, komutanlara darbe girişiminde bulunmaları-darbe girişimine katılmaları için baskı yapmak ve bir Yüksek Mahkeme yargıcını hapse atmak için komplo kurmakla suçlamıştı. Geçen yıl Brezilya’da bir mahkeme, 2022 seçimleri sırasında seçimle ilgili manipülatif bilgi yaydığı gerekçesiyle Bolsonaro’nun 2030 yılına kadar siyasetten men edilmesine karar vermişti.

- Advertisment -