Ana SayfaHaberlerBRICS genişliyor: Suudi Arabistan, İran, Mısır, BAE, Arjantin ve Etiyopya

BRICS genişliyor: Suudi Arabistan, İran, Mısır, BAE, Arjantin ve Etiyopya

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın kurduğu ve ülkelerin baş harflerinden adını alan BRICS, Güney Afrika’daki son zirvesinde genişleme kararı aldı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır, Arjantin ve Etiyopya 1 Ocak 2024’te birliğin üyesi olacak.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika (BRICS) liderleri, Güney Afrika’da düzenlenen 15’inci zirvede, bloğu genişletme kararı aldı.

Güney Afrika lideri Cyril Ramaphosa, yaptığı açıklamada Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır, Arjantin ve Etiyopya’nın 1 Ocak 2024’te üye olarak kabul edileceğini duyurdu.

Ekonomistlere göre dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından Suudi Arabistan’ın BRICS ve NDB’ye (BRICS’e ait Yeni Kalkınma Bankası) katılımı büyük önem taşıyor. Riyad’ın katılımı BRICS’in küresel ekonomideki ‘Batı hakimiyetini’ kırmak için gerekli gördüğü petro-doları bitirme amacına önemli katkı sağlayabilir.

BRICS üyelerinin tamamı bloğun büyümesini desteklediklerini açıkça ifade etse de Hindistan, genişlemiş bir BRICS’in, grubu, Çin’in domine edeceği bir kulüp haline getireceğinden, Brezilya ise Batı’yı yabancılaştırmasından duyduğu endişe nedeniyle temkinli yaklaşıyor. 

Genişleme fikrine ise Çin öncülük ediyor, Rusya ve Güney Afrika da bu adımı destekliyor.

- Advertisment -