Ana SayfaHaberler“Bu bir zevzekliktir, bu zevzekliklerden Türkiye çok çekti”

“Bu bir zevzekliktir, bu zevzekliklerden Türkiye çok çekti”

103 emekli amiralin bildirisi muhalefet cephesini böldü. CHP’li Öztrak ve Özkoç amirallere destek verirken, İYİ Parti Lideri Akşener: “Sabah bir uyandık emekli amirallerin canı sıkılmış, bildiri yayınlamışlar. Bu bir zevzekliktir. Türkiye bu zevzekliklerden çok çekti” dedi. Gelecek Partisi lideri Davutoğlu “Darbe heveslilerine geçit verilmez”, DEVA Partili Yeneroğlu “Kimse emir eriniz değil” derken, en ilginç tepki Vatan Partisi’nden geldi: Bu bildiriye liderlik edenlerin Atlantik bağlantıları da kamuoyunun gözünden kaçmadı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuya ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu:

“Bu sahte gündemler tutmaz. Halkımızın tek gerçek gündemi sofrasıdır. Büyük ve ünlü Ekonomist Recep Tayyip Erdoğan, yarattığın ekonomik yıkım ile seni yüzleştireceğim. Geleceğini kararttığın gençlerimizin hikayelerini buradan paylaşacağım.”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 103 amiralin imzasıyla yayınlanan bildiri için parti genel merkezinde basının karşısına çıktı:

“İktidar partisi ve mensupları bu bildirinin üzerine tepiniyor. Şimdi benim bildiğim 60 ihtilalinde dört yaşındaydım ama hatırlamıyorum ama diğer bütün muhtıraları, 28 Şubat’ın içerisinde kalarak yaşamış biri olarak. Bu tür gece yarısı emekli de olsa silahlı bürokrasi mensubu kişilerin yaptığı açıklamalar, genellikle Türkiye’de demokrasinin kesintisine uğrayan muhtıraları akıllara getirir. Dolayısıyla iktidar partisinin üzerinde tepinme fırsatı doğmuştur. Partimiz vesayet ve diğer odakların karşısındadır.

“Sabah bir uyandık emekli amirallerin canı sıkılmış, bildiri yayınlamışlar. Bu bir zevzekliktir. Türkiye bu zevzekliklerden çok çekti.

“Buradan herkese, emekli silahlı bürokratlara sesleniyorum. Herkes görevini, başındayken yapmalıydı. Yunanistan ve Adalar konusunda bir tavır göremedik. Siyaset, siyasetçiler tarafından yapılır. Bunlar bilgilerini ve görgülerini elbette STK’lar ve siyasi partiler içerisinde kamuoyuyla paylaşabilirler, muhalefet partilerini beğenmiyorlarsa, siyasi parti kurup onun üzerinden yürüyebilirler. Darbe çağrısı oluşturacak bir duruma da neden olamazlar.

“Bu bildiri sahiplerinin bu zevzekliği yapmasına neyin sebep olduğunun da dikkate değer olduğunu söylemek isterim. Türkiye yoluna devam edecektir. Bu tür zevzekliklere de müsaade edilmeyeceğinin bilinmesini isteriz”

CHP Sözcüsü Öztrak: Bu açıklamadan darbe çıkartmak olsa olsa sivil darbecilere mahsus bir özelliktir

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise amirallere destek verdi:

“AKP mağdura yatmak için hiçbir fırsatı kaçırmıyor. 103 tane amiralin açıklamasından darbe çıkartmak olsa olsa sivil darbecilere mahsus bir özelliktir.

“Türkiye’nin gündeminin bu olmaması lazım. Hem ekonomik olarak hem de pandemi açısından çok kötü günlerden geçiyoruz. AKP’nin bunun üstünü örtmek için buradan darbe çıkartmasını anlayamıyorum. İnsanlar Montrö ile ilgili fikirlerini açıklamışlar. Baktığınız zaman o metnin içinde ben bir darbe tetikçiliği görmedim. Açıkçası gerçekten ne yaptıkları belli değil. O metne bakınca kim nerede darbe tetikçiliği yapıyormuş? Her yerden bir şey çıkartıyorlar. Türkiye’de kimsenin söz söyleme özgürlüğü, fikrini açıklama özgürlüğü yok herhalde”

CHP Grup Başkanvekili Özkoç: Vatansever eleştirileri tebrik ediyorum

Sosyal medya hesabından Fahrettin Altun’un bildiriye ilişkin paylaşımına cevap veren CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, “Siz önce kendi yarattığınız vesayetçilerle savaşın. O eleştirdiğiniz amiraller 15 Temmuz’un önünde de sonunda da dimdik durdular. Deniz Kuvvetlerini ağzına kadar FETÖ’cü dolduranlar, 15 Temmuz’un ertesinde Atatürk ilke ve devrimleriyle yetişmiş subaylar olmasa bugün koltuklarında oturamıyor olacaklardı. Şimdi çıkmışlar 5. kol faaliyeti filan. Hadi oradan… Vatansever eleştirileri tebrik ediyorum” dedi.

HDP Milletvekili Paylan: Darbeci arıyorsanız aynaya bakın

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün paylaşımına cevap vererek “Seçilmiş milletvekillerini, seçilmiş belediye başkanlarını hapse atıp milli irade ahkamı kesmek riyakarlıktır. Darbeci arıyorsanız aynaya bakın” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Milletvekili Çıray: İmzamı atıyorum

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, bildiriye imzasını attığını söyledi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu: Darbe heveslilerine geçit verilemez

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, konuya ilişkin olarak yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Gelecek Partisi milli iradenin, hukuk devletinin ve demokrasinin yanındadır.

“Militarist ya da sivil fark etmez, darbe heveslilerine geçit verilemez.

“Bildiri ülkenin tarihsel hafızasını ve içinden geçtiği hassas süreci göz önüne almayan; kötü niyetli bir sorumsuzluk örneğidir.”

DEVA Partisi Lideri Ali Babacan: Çözüm tam demokrasi

Demokrasi ve Atılım Partisi Genel Başkanı Ali Babacan sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Tarihimizin utanç sayfaları askerlerin siyasete yönelik hadsiz müdahaleleriyle doludur. Bu acı hafıza depreştirilmemelidir. İktidarın, sürekli “düşman” belirlemesi ve suni mağduriyet kampanyasına devlet kurumlarını katması ise yarınlarımıza zarar verir. Çözüm tam demokrasidir” dedi.

DEVA Partisi Milletvekili Yeneroğlu: Kimse sizin emir eriniz değil

Demokrasi ve Atılım Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu yaptığı sosyal medya paylaşımında, bildiriye imza atan 103 amirale seslenerek şu ifadeleri kullandı:

“Düşünce ve ifade özgürlüğünüze saygı duyuyorum. Ancak siyaset yapacaksanız sorumlu siyasetin dilini kullanın. Eski alışkanlıklarınızı bırakın.

“Bu ülkede hiç kimse sizin emir eriniz değildir. Ve siz de artık başkalarının emir erliğine soyunmayı bırakın.

“Montrö Anlaşması elbette ülkemizin ulusal güvenlik meselesidir. Açıklama bununla yetinmemektedir.

“Eski ünvanların üstünlük ve ideolojik bekçilik hissiyatı ile ele alınmış siyasi meydan okuma iktidara er hizmetidir; tarz teknik bilginin de demokratik duruşun da çok ötesindedir.

“Elbette emekli askerler fikir beyan edebilirler. Elbette bu açıklamanın ceza yargılaması konusu yapılması abesle iştigaldir. Metinde suç teşkil eden bir ifade yoktur. Bu farklı, tehlikeli bir tırmanışa hizmet eden siyasi meydan okumayı demokratik bilince aykırı bulmam farklıdır.

Vatan Partisi ulusalcı amiralleri Atlantikçilikle suçladı

Emekli amirallerin yayımladığı bildiri üzerine, Vatan Partisi’nden Genel Sekreter Özgür Bursalı imzalı bir açıklama geldi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 “103 Emekli amiralin “Montrö’nün tartışmaya açılması ve Atatürk ilke ve inkılapları” konulu kamuoyuna yaptığı açıklama, Türkiye’nin güvenlik sorunlarının yoğunlaştığı bugünkü koşullarda, iç cephede karışıklık kışkırtan bir etkide bulunmuştur. Tam da ABD emperyalizminin Ukrayna üzerinden Karadeniz’de ve Yunanistan üzerinden Akdeniz’de Türkiye, Rusya ve bütün Asya’ya tehditler yönelttiği sırada böyle bir bildirinin yayınlanması ciddî bir sorumsuzluktur. Bildiri, iç cephede karışıklık ve TSK’ya karşı güvensizlik yaratan bir rol oynamaktadır.

 “103 Emekli amiralin bildirisinin Türk Ordusunun rütbe sıralaması ve disiplini gibi konulardaki dikkatsizliği de başıbozuk bir olayla karşı karşıya olduğumuzu düşündürmektedir. Bu bildiriye liderlik edenlerin Atlantik bağlantıları da kamuoyunun gözünden kaçmamış bulunuyor.

“Bu Bildiriye yönelik bazı ölçüsüz ifadeler de bildirinin yol açtığı karışıklık ortamını beslemekte ve bildirinin sorumsuzluğunu paylaşmaktadır.”

- Advertisment -