Ana SayfaHaberlerBu dramatik ölümler iktidarı yumuşatabilir mi?

Bu dramatik ölümler iktidarı yumuşatabilir mi?

Tazminatları için 15 yıldır mücadele eden Somalı madenciler, sorunun çözümü için 4 Temmuz’da aileleriyle birlikte otobüsle Ankara’ya hareket etmişti. Madenciler, yine sadece vaat aldı Ankara’dan, üstelik bu defa dönüş yolunda iki arkadaşlarını trafik kazasında kaybettiler.

Zonguldaklı meslektaşları 30 yıl öncesinin (1991) ‘eski Türkiye’sinde dertlerini iktidara anlatabilmek için 10 binlerce kişilik bir kalabalıkla Ankara’ya gelebilmişti. Somalı madenciler ise 15 yıldır sonuçlanmayan tazminat ödemelerini konuşmak için Ankara’ya gitme kararı alınca izin çıkmadı. Ankara yolculuğunun ancak 40 kişiyle, o da otobüsle olabileceği söylendi kendilerine. Ankara’da bir sürpriz daha bekliyordu kendilerini: Aralarından sadece beşi kabul edilecekti Başkente.

Bu kimbilir kaçıncı görüşmeydi ve o da öncekiler gibi sonuçlanmıştı; Soma işçileri sadece vaat kopartabilmişti.

Fakat dönüş öncekiler gibi olmadı. Aralarından ikisini kaybettiler. Gazeteler haberi şöyle duyurdu:

“Manisa’nın Soma ilçesinden kıdem, ihbar tazminatları ve ücret alacakları için gittikleri Ankara’ya girişleri engellenen maden işçilerinden acı haber… Dönüş yolunda kaza geçiren madencilerden Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ve Ali Faik İlter hayatını kaybetti.”

Bağımsız Maden İş Sendikası, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“ACIMIZ ÇOK BÜYÜK! ÖFKEMİZ ÇOK BÜYÜK! Maden işçilerinin yiğit önderi, genel başkanımız, her şeyimiz Tahir Çetin’i ve önderimiz, haysiyet abidemiz, canımız Ali Faik’imizi kaybettik.”

- Advertisment -