Ana SayfaHaberlerBucha Katliamı | AB Konseyi Başkanı Michel: AB uluslararası mahkemeler için kanıt...

Bucha Katliamı | AB Konseyi Başkanı Michel: AB uluslararası mahkemeler için kanıt toplanmasına yardım ediyor, daha fazla yaptırım yolda

Rus işgalcilerin çekildiği Kyiv yakınlarındaki Irpin şehrinin Bucha ilçesine giren gazeteciler ve Ukrayna güçleri yollarda infaz edilmiş cesetler, toplu mezarlarla karşılaştı. Görüntüler bütün dünyada büyük tepki çekti. Yugoslavya ve Ruanda savaş suçları mahkemelerinin başsavcısı Carla Del Ponte “Bir daha asla toplu mezar görmemeyi umuyordum” dedi ve Putin hakkında küresel tutuklama emri çıkarılmasını istedi. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, "Kyiv'in kurtarılmış bölgesinde Rus ordusu tarafından işlenen vahşet görüntüleri ile şok olduk. AB, uluslararası mahkemelerde takip için gerekli kanıtların toplanmasında Ukrayna ve STK'lara yardım ediyor. Daha fazla AB yaptırımı ve desteği yolda" dedi.

Ukrayna ordusu, başkent Kyiv’i de içine alan bölgenin tamamen Rus işgalcilerden temizlendiğini açıkladı ancak Rus işgalcilerin çekildiği bölgelere giren Ukrayna güçleri ve uluslararası medya korkunç manzaralarla karşılaştı.  

Associated Press (AP) ve AFP, Bucha sokaklarındaki cesetlerin yer aldığı çok sayıda fotoğrafı dünyaya servis etti.

AFP muhabiri, Bucha’daki yalnızca bir sokakta en az 20 ceset gördüğünü, üç Ukraynalının bisiklet sürerken Ruslar tarafından vurulmuş olduğunu aktardı.





Bazı cesetlerin çürümeye başladığı göze çarparken, Bucha Belediye Başkanı Anatoly Fedoruk sokaklardaki kurbanların tümünün vurulduğu bilgisini paylaştı. Fedoruk ayrıca, Rus işgalcilerin öldürdükleri 280 Bucha sakinini ise toplu mezara gömdüğünü söyledi.

The Times’ta yer alan habere göre Bucha’da bir toplu mezarda en az 300 kişinin cesedi bulundu, sokaklarda en az 22 ceset var.

Bu arada Birleşmiş Milletler’in eski Yugoslavya ve Ruanda savaş suçları mahkemelerinin başsavcısı Carla Del Ponte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için uluslararası tutuklama emri çıkarılması çağrısında bulundu.

Son kitabının piyasaya çıkışı münasebetiyle İsviçre’nin Blick gazetesine konuşan Del Ponte, “Putin bir savaş suçlusu” dedi:

 “Bir daha asla toplu mezar görmemeyi umuyordum” dedi. Bu ölü insanların kendilerine ne olduğunu bile bilmeyen sevdikleri var. Bu kabul edilemez.”

- Advertisment -