Ana SayfaHaberlerDünyaBudapeşte’nin genç belediye başkanı Orban’a karşı aday oldu

Budapeşte’nin genç belediye başkanı Orban’a karşı aday oldu

2019 yerel seçimlerinde 11 yıllık Orban iktidarını büyük bir yenilgiye uğratıp Budapeşte Belediye başkanı seçilen 45 yaşındaki Gergely Karacsony, gelecek yıl yapılacak Macaristan seçimlerinde Orban'ın karşısında adaylığını açıkladı. Ülkenin en popüler siyasetçisi olan Karacsony, Orban’a karşı birleşen muhalefet partilerinin ortak adayı olabilmek için ön seçimde yarışacak. Karacsony, İstanbul’a gelerek Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret etmiş, “İstanbul’daki değişim Budapeşte için de ümit kaynağı oldu” demişti.

Budapeşte Belediye Başkanı Gergely Karacsony, gelecek yıl Macaristan’da yapılacak seçimlerde Başbakan Viktor Orban’ın karşısında adaylığını açıkladı.

45 yaşındaki Karacsony’nin aday olabilmesi için önce muhalefet partilerinin bu yıl düzenleyecekleri ön seçimi kazanması gerekiyor.

Macaristan’ın önemli muhalefet partileri, 2010 yılından bu yana ülkeyi demir yumrukla yöneten popülist  Orban’ı devirmek için ittifak kurmuşlardı.

Son anketler, önümüzdeki yıl Mart veya Nisan aylarında yapılması beklenen parlamento seçimlerinde birleşik muhalefeti Orban’ın Fidesz’inin önünde gösteriyor.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:800x-1.jpg
Budapeşte Belediye Başkanı Gergely Karacsony.

45 yaşındaki siyaset bilimci Karacsony, Macaristan başkentini 2019’da Fidesz’den aldıktan sonra muhalefetin en tanınan yüzlerinden biri haline gelmişti.

Budapaşte’de seçimi kaybetmek, son 10 yılda Orban’ın karşılaştığı en büyük seçim yenilgisi.

Karacsony, adaylığını açıkladığı konuşmasında; ülkeyi, ailesi ve yakın çevresi büyük bir servet biriktiren Orban ve yönetici elitine karşı birleştirmeyi hedeflediğini söyledi.

Macaristan, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün yıllık yolsuzluk algıları endeksinde sürekli düşüşte olan, AB ülkeleri arasında Bulgaristan ve Romanya ile birlikte en ciddi yolsuzluk sorunu yaşayan ülke.

Karacsony, Facebook’tan yaptığı paylaşımda “Ayrıcalıklı yüzde 1 için değil, çeşitli parti sempatilerine sahip Macarların yüzde 99’u için mücadele ediyorum” dedi.

Muhalefete kim öncülük edecek olursa olsun, emrinde Avrupa’nın en büyük medya propaganda makinesi, hükümet kaynakları ve kilit devlet kurumları olan Orban’a karşı zorlu bir savaşla karşı karşıya kalacak.

Kaynak: Bloomberg

İstanbul’a gelmişti

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:imamoglu-budapeste-icin-de-umit-kaynagi-oldu-3_16_9_1566995283-880x495 kopya.jpg

Karacsony, 2019’da İstanbul’a gelip yeni seçilen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret etmişti. Ziyaret sırasında Karacsony İmamoğlu’na “Sizin belediye başkanlığını kazanmanız Macar halkında, Budapeşte’de büyük etki yarattı. İstanbul’daki değişim Budapeşte için de ümit kaynağı oldu” demişti.

- Advertisment -