Ana SayfaHaberlerEkonomiBugün başladı; Türkiye’de sanayi üretimi en az 3 gün süreyle tamamen duracak

Bugün başladı; Türkiye’de sanayi üretimi en az 3 gün süreyle tamamen duracak

TEİAŞ’ın aldığı karar doğrultusunda ülkedeki tüm organize sanayi bölgelerine yönelik elektrik kısıntısı bugünden (24 Ocak) itibaren devreye girdi. Türkiye’de sanayi üretimi en az 3 gün süreyle tamamen duracak. İran’dan Türkiye’ye gelen ve İran tarafında kalan doğalgaz iletim hattında meydana gelen arıza gerekçe gösterilerek başlatılan doğalgaz kısıntı uygulaması ise son buldu.

Türkiye’deki tüm Organize Sanayi Bölgeleri’ni (OSB) kapsayan elektrik kısıntısı uygulaması bugün (24 Ocak) başladı. Ülkede sanayi üretimi en az 3 gün süreyle tamamen duracak.

Türkiye Elektrik İletim A. Ş. (TEİAŞ) kesinti bildirimini OSB’lere yazı göndermeden, telefon aracılığıyla yaptı. Ancak OSB’ler durumu sanayicilere yazı ile duyurdu.

Telefonla yapılan ilk bilgilendirmede kısıtlamanın pazartesi, çarşamba, perşembe tam gün olacağı belirtildi. Fakat sanayicilerden gelen tepkiler üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in konuya müdahalesi sonucu kesinti günleri ardışık hale getirildi, Pazartesi, Salı, Çarşamba tam gün olarak değiştirildi.

Alınan kararla tüm OSB’lerde sadece aydınlatma ve ısınma amaçlı enerji çekimine izin verildi. Belirlenen günlerde belirlenen rakamın üzerinde enerji çeken bölgelerin enerjisi TEİAŞ tarafından kesilecek ve cezai yaptırım uygulanacak.

İran’dan Türkiye’ye gelen doğalgazın 10 gün süreyle kesintiye uğraması ile başlayan elektrik kısıtlamasının sanayi üretimini olumsuz etkilediğini söyleyen Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü şunları dile getirdi:

“İran doğal gazının ülkemize arzında yaşanan kesinti ile birlikte önce sanayicilerimize, BOTAŞ tarafından doğalgaz kullanımı ile ilgili kapasitelerini yüzde 60 ile sınırlandırmaları yönünde bir karar geldi. Organize sanayi bölgeleri olarak bu süreci yönetmeye çalışırken, hemen ardından TEİAŞ organize sanayi bölgelerimize ortalama üç günü bulan elektrik kesintileri yapılacağını bildirdi. Organize sanayi bölgelerimiz şu anda bu süreci yönetmek, sanayicilerimizin üretim kayıplarını minimumda tutmak için olağanüstü gayret gösteriyor. Ancak buna rağmen şunu biliyoruz ki, üretimin ve ihracatın ivmelendiği bir dönemde yaşanan elektrik kesintilerinin ekonomiye ve sanayi üretimine mutlaka olumsuz bir yansıması olacak.”

Doğalgaz kesintisi bazı sektörler için sonlandırıldı

Öte yandan BOTAŞ tarafından üreticilere gönderilen e-posta ile ilaç, et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri üreten işletmeler için doğalgaz kesinti uygulamasının sonlandırıldığı bildirildi.

Türkiye’nin üç büyük doğalgaz tedarikçisinden İran’ın teknik arıza bildirerek 10 gün süreyle Türkiye’ye gaz akışını kesmesi sonrasında BOTAŞ doğalgaz santralleri ve büyük ölçekli tüketicilere olan gaz akışını azaltma kararı almıştı.

BOTAŞ tarafından gönderilen yazıda son günlerde mevsimsel koşullardan kaynaklanan doğalgaz tüketiminin artması ve yurtdışı arz kaynaklarından sağlanan doğalgaz kesintisi nedeniyle arz-talep dengesinde bazı güçlüklerle karşılaşıldığı belirtilmişti.

- Advertisment -