Ana SayfaHaberlerCamide biber gazlı müdahale: 50 gözaltı, polis açığa alındı

Camide biber gazlı müdahale: 50 gözaltı, polis açığa alındı

Gaziantep’te bir camide itikafa girmek isteyen (Ramazan’ın son on gününü camide kimseyle irtibat kurmadan tek başına ibadetle geçirmek) Furkan Vakfı üyeleri, karşılarında polisi buldu. Camiye giren polis 50 vakıf üyesini gaz sıkarak gözaltına aldı. Gaziantep Valiliği: "Zor kullanma şartları oluşmasına rağmen bir emniyet mensubunun cami içerisinde biber gazı kullanması herkes gibi bizleri de üzmüş olup, ilgili personel açığa alınmıştır."

Gaziantep’te bir camide Ramazan ayının son 10 gününde gerçekleştirilen itikaf ibadetini ifa etmek isteyen Furkan Vakfı üyesi bir grubu polis ve bekçiler engelledi.

Pandemi önlemlerini ve tam kapanma sürecini gerekçe gösteren güvenlik ekipleri camideki grubu, üzerlerine biber gazı sıkarak dışarı çıkardı.

Furkan Vakfı, 50 üyelerinin gözaltına alındığını açıkladı:

“Her yıl Ramazan ayının son 10 günü itikaf sünnetini ihya eden Furkan gönüllüleri bu yıl camide itikafa girdikten sonra polisin biber gazlı müdahalesine maruz kaldı.

“Maske ve mesafe kurallarına uymalarına ve bu konuda bir kısıtlama kararı bulunmamasına rağmen itikâfa girenlere polis, cami içerisinde biber gazlı müdahalede bulunarak 50’den fazla kardeşimizi gözaltına aldı.”

Valilikten açıklama

Sosyal medyada tepki çeken görüntüler üzerine Gaziantep Valiliği açıklama yaptı. Cami içerisinde biber gazı kullanan güvenlik memurunun açığa alındığı belirtilen açıklamada şöyle dendi:

“Daha önce haklarında muhtelif tarihlerde terör nedeni ile soruşturma yapılan ve kendilerini ‘Alparslan Kuytul Gönüllüleri’ olarak adlandıran kişiler, 2 Mayıs 2021 günü yatsı namazına müteakip 21:30 sularında üç tane camide 76 şahıs Ramazan ayı süresince itikafta bulunmak üzere toplanmış ve cami imamlarının tüm uyarılarına rağmen ısrarla camiyi terk etmeyeceklerini beyan etmişlerdir

“Bu şahısların camiden çıkmama konusunda direnmeleri, devlete karşı sivil itaatsizlik başlattıklarını söyleyerek  devlete, diyanete ve benzeri kurumlara ağıza alınmayacak galiz küfürler etmeleri neticesinde, şahıslar kademeli güç kullanmak suretiyle gözaltına alınmış, olaya karışarak polise mukavemet gösteren kişiler hakkında tehdit, hakaret, sokağa çıkma yasağı ihlali ve sosyal mesafe kuralına riayet etmemekten adli ve idari işlem başlatılmıştır.

“Olay ile ilgili bir emniyet personelinin biber gazı ile müdahalede bulunduğu tespit edilmiştir. Cami içerisine emniyet personeli tarafından postal ile girildiği iddiaları gerçeği yansıtmamakta olup, müdahale cami girişinde yapılmıştır.”

Faik Öztrak’tan tepki: Burası işgal altındaki Kudüs mü?

CHP Grup Sözcüsü Faik Öztrak, dün yaptığı basın açıklamasında güvenlik ekiplerinin camideki müdahalesine tepki gösterdi. Öztrak, “Bugün bir başka zulüm görüntüsü daha geldi. El insaf! Burası işgal altındaki Kudüs mü? Burası Türkiye…” ifadelerini kullandı.

İtikafa girmek nedir?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun internet sitesinde itikaf şu şekilde tanımlanıyor:

“Dinî bir terim olarak itikâf akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir Müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet/Allah’a yakınlık elde etme niyetiyle bir süre durması demektir. İtikâfa giren kimse, camide yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde camide tedarik eder.  Hz. Muhammed’in Ramazan’da ve özellikle bu ayın son on gününde itikâfta bulunduğunu bildiren birçok hadis-i şerif vardır.”

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş ne demişti?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “tam kapanma” sürecinde, teravih namazları dışında vatandaşların camilerde ibadet edebileceğini açıklamıştı.

- Advertisment -