Ana SayfaHaberlerCan Atalay’ı tahliye etmeyen Mahkeme’nin başkanı: ‘AYM’nin kararı, mahkememizin değil Yargıtay’ın kararına...

Can Atalay’ı tahliye etmeyen Mahkeme’nin başkanı: ‘AYM’nin kararı, mahkememizin değil Yargıtay’ın kararına ilişkin’

AYM’nin tahliyesi yönünde kararını gönderdiği İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sadece mahkeme başkanının imzası olan bir üst yazıyla dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi. Atalay hakkında verilen AYM kararının 14 Mayıs’ta milletvekili seçilmesi sonrasıyla ilgili olduğu belirtilen yazıda, milletvekili seçilmesi nedeniyle tutukluluğuna yapılan itirazın Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne iletildiğini hatırlattı: “Anayasa Mahkemesince verilen bireysel başvuruya konu ihlal kararı mahkememizin kararına ilişkin olmayıp, Yargıtay ilgili Ceza Dairesince verilen tahliye talebinin reddi kararına ilişkin olduğu, dosyanın ilgili Daire önünde bulunduğu sırada başvurucunun milletvekili seçildiği ve bireysel başvuruya konu ihlalin bu Dairenin kararından kaynaklandığı…”

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 25 Ekim’de TİP milletvekili Can Atalay’ın tutukluluğu için “seçilme hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiği kararını, Atalay ve diğer Gezi Davası sanıklarıyla ilgili kararları veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dün (30 Ekim) Atalay hakkında tahliye kararı vermesi bekleniyordu. Ancak mahkeme Atalay hakkında bir karar vermedi.

Dosya, altında yalnızca Mahkeme Başkanı’nın imzası olan bir üst yazıyla Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne iletilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

Mahkeme Başkanı’nın yazısında; Atalay’ın milletvekili seçilmesinin, 25 Nisan 2022 tarihinde verilen kararla 18 yıl hapis cezasına çarptırılması ve bu karara itiraz için yapılan istinaf başvurusunun reddedilmesinden sonra olduğu hatırlatıldı. Yazıda, Atalay’ın milletvekili seçilmesini gerekçe göstererek yapılan tahliye talebinin, dosyayla ilgili incelemeyi o sırada yürüten Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne iletildiği, talebin bu daire tarafından reddedildiği ve bu ret kararına yapılan itirazın da Yargıtay 4. Ceza Dairesi tarafından reddedildiği yer aldı.

AYM kararının milletvekili seçilmesinden sonraki süreçle ilgili olduğu gerekçesiyle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin değil Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin tahliye talebine verdiği ret kararıyla ilgili olduğu şöyle anlatıldı:

“Anayasa Mahkemesince verilen bireysel başvuruya konu ihlal kararı mahkememizin kararına ilişkin olmayıp, Yargıtay ilgili Ceza Dairesince verilen tahliye talebinin reddi kararına ilişkin olduğu, dosyanın ilgili Daire önünde bulunduğu sırada başvurucunun milletvekili seçildiği ve bireysel başvuruya konu ihlalin bu Dairenin kararından kaynaklandığı, ayrıca bireysel başvuru yapıldıktan sonra ilgili Ceza Dairesince dosyanın esastan incelendiği ve karara bağlandığı, bu sebeple oluşan yeni hukuki durum karşısında Yargıtay 3. Ceza Dairesince yeni bir değerlendirme yapılmasının zorunlu olduğu anlaşıldığından, dosya Cumhuriyet Başsavcılığınıza gönderilmiştir.”

- Advertisment -