Ana SayfaHaberlerDünyaAlmanya’da sandıktan SPD ve CDU başabaş çıktı, kimin başbakan olacağına Yeşiller ve...

Almanya’da sandıktan SPD ve CDU başabaş çıktı, kimin başbakan olacağına Yeşiller ve Liberaller karar verecek

Almanya’da sandıktan Sosyal Demokrat Parti (SPD) birinci çıktı. Merkel'in partisi CDU/CSU hemen ardından ikinci. 730 sandalyeli Bundestag’da iki partinin sandalye sayısı da başabaş. Hangi koalisyonun kurulacağını ve şansölyeyi Yeşiller ve liberal FDP'nin tercihi belirleyecek

20.50 – Liberal FDP lideri Christian Lindner:

“CDU-Yeşiller-FDP koalisyonun ortak hedeflere ulaşma ihtimali, SPD-Yeşiller-FDP koalisyonundan daha yüksek.”

FDP koalisyon görüşmelerinde de bu şekilde düşünürse, sandıktan birinci çıkan SPD hükümet dışında kalabilir.

20.40 – ZDF’nin anketine göre; genel seçmenin %70’i SPD’nin başarısında en büyük etkinin Olaf Scholz olduğunu düşünüyor. SPD seçmeninin de %92’si başarıda Scholz’ün rolünün ilk sırada olduğu görüşünde.

20.30 – Almanya’daki seçimlerden gelen son sonuçlara göre muhtemel koalisyon senaryoları:

SPD – CDU/CSU

SPD – Yeşiller – FDP

CDU/CSU – Yeşiller – FDP

Hükümetin kurulabilmesi için parlamentoda 379 koltuğa ihtiyaç duyuluyor.

20.20 – YORUM | M. Esad Şahin: FDP’nin tercihi çok kritik bir önem kazandı

“İlk gelen sonuçlara göre seçimin açık şekilde kazananı %5 oy artışıyla SPD, kaybedeni de %8.5 oy düşüşüyle CDU/CSU oldu.

Yeşiller’in beklenenden daha az oy alması koalisyon görüşmelerini de etkileyecek. Sol Parti’nin de seçim barajı olan %5’i geçip geçmediği henüz kesin değil.

Su an için 2 koalisyon ihtimali çok daha yüksek ihtimal görünüyor:

SPD-Yeşiller-FDP
CDU-Yeşiller-FDP

FDP’nin tercihi çok kritik bir önem kazandı.”

20.15 – Yeşiller Partisi’nin başbakan adayı Annalena Baerbock: “Bu seçimin sonuçları ve seçim süreci göstermiştir ki, Almanya iklim konusunda mücadele edecek bir hükümete ihtiyaç duyuyor.”

20.10 – Almanya’da resmi olmayan sonuçlara göre seçimlerde ilk parti olmayı başaran SPD’nin şansölye adayı Olaf Scholz kameraların karşısına geçti:

“Değerli arkadaşlar, seçim sonuçlarından elbette çok memnunum. Sonuçlar bizim için çok büyük bir başarı.”

“Uzun bir seçim akşamı olacak. Halk, hükümet değişimi istediğini ve yeni şansölyenin Olaf Scholz olmasını istediğini göstermiştir.”

19.50 – CDU/CSU’nun ortak adayı Laschet’ten sandıkların kapanmasının ardından ilk açıklamalar:

“Merkel’e çok başarılı geçen 16 yıl için teşekkür ediyoruz.”

“Kafa kafaya bir seçim oldu, çok sıra dışı bir seçim süreciydi.”

“İlk sonuçlardan memnun değiliz.”

“Artık tüm partiler için zorlu bir süreç başlıyor.”

“CDU/CSU seçmeni açık şekilde Almanya’da bir sol hükümetin olmasını istemediğini bildirmiştir.”

“Alman halkı CDU’nun olmadığı bir koalisyonu istememektedir.”

19.45 – Almanya’dan ilk sonuçlar gelmeye başladı:

19.30 – İki devlet kanalı; ARD ve ZDF’nin sandık çıkış anketi sonuçları şu şekilde:

ZDF’ye göre -> SPD 26, CDU/CSU 24

ARD’ye göre -> SPD 25, CDU/CSU 25

19.25 – SPD Genel Sekreteri Lars Klingbeil’den sandıklar kapandıktan sonra ilk açıklama:

“SPD koalisyonu kurmak için yetkiyi almıştır, bu akşamı kutlayacağız.”

19.10 – Alman devlet televizyonu ZDF’nin ilk tahminlerine göre SPD küçük bir farkla da olsa 1. parti durumunda. Sol Parti’nin baraj altı kalma ihtimali var. Bu durumun gerçekleşmesi halinde koalisyon senaryoları da etkilenecek.

19.05 – Almanya’da sandıkların kapanmasının ardından anket sonuçları yayınlanmaya başladı. Jeremy Cliffe’nin yayınladığı ilk anket sonucu şu şekilde:

SPD 25%
CDU/CSU 25%
Green 15%
FDP 11%
AfD 11%
Left 5%
Other 8%

19.00 – Seçimlerde oy kullanmak için verilen süre sona erdi. Sandıklar kapandı.

18.00 – Bavyera eyaletinde ekonomi bakanlığı yapan ve koalisyon ortağı olan Die Freien Wähler (Serbest Seçmenler) Genel Başkanı Hubert Aiwanger, yasak olmasına rağmen Twitter’da elindeki seçim sonuçlarını yayınladı ve kendi partisine oy istedi: CDU 24, SPD 26, FDP 14, Grüne 13, AfD 11, Linke 5.

Hubert Aiwanger, partilerden ve seçmenlerden gelen tepkiler üzerine paylaşımını kaldırdı.
Aiwanger, Almanlar tarafından sosyal medyada manipülasyon yapmakla suçlanıyor. Almanya’da bu eylemin cezası 50.000 Euro.

17.40 – Seçimlerin sona ermesine 2 saatten az bir süre kala, açıklanan son anketlere göre ortalama oy dağılımı:

17.30 – Bugün saat 14’e kadarki seçimlere katılım oranı %36,5 olarak açıklandı. Bu, son seçime oranla %4.5 daha düşük bir katılım anlamına geliyor. Mektupla kullanılan oylar bu orana dahil değil. Mektupla oy kullanımının çok yüksek oranda tercih edilmesi sandıktaki oy oranlarını düşürdü.

16.50 – Almanya’da tartışma yaratan Laschet’in kullandığı oyun görünmesi ile ilgili Seçim Kurulu’ndan açıklama geldi. Kuruldan yapılan açıklamada, seçmeni etkileme niyetinden ziyade yanlışlıkla yapılmış bir eylem olduğundan dolayı Laschet’in oyunun geçerli sayılacağı ifade edildi:

“Beklendiği gibi, ulusal düzeyde tanınan bir politikacı kendi partisine oy verdi. Bu durum seçmenleri etkilemek olarak görülemez.

Oylama kuralları açıktır. Seçim kurulu, oy pusulasını oy görülebilecek şekilde katlayan seçmenleri reddetmek zorundadır. Bu, diğer seçmenlerin etkilenmemesini sağlamak içindir.

Yanlış dosyalama varsa, seçim kurulu yeni bir oy pusulası dağıtır. Oy pusulası hala sandıktaysa artık tasnif edilemez ve geçerlidir.”

16.05 – Seçimlerde 60,4 milyon kişi oy kullanma hakkına sahip. Bunun yaklaşık 23 milyonu yani toplam seçmenin yüzde 38.2’si 60 yaş üstü.

30 yas altı seçmen sayısı ise 14 milyon ve bu, toplam seçmenin sadece %14.4’üne tekabül ediyor.
Bu seçimde 2.8 milyon seçmen ilk defa oy kullanıyor.

15.10 – ZDF Bayern yöneticisi Stefan Leifert, sosyal medyadan yaptığı paylaşım ile Bayern eyaletinde seçimlere katılım oranının 2017’ye göre oldukça yüksek olduğunu duyurdu.

15.00 – Olaf Scholz (SPD) ve Armin Laschet’in (CDU) ardından Yeşiller başbakan adayı Annalena Baerbock da Potsdam’da oyunu kullandı.

14.50 – Almanya Federal Parlamento seçimlerinde 115 Türkiye kökenli aday yarışıyor. Seçimin sonucunda Federal Meclis’te tarihteki en yüksek Türkiye kökenli parlamenter sayısına ulaşılabileceği tahmin ediliyor.

Resim

14.30 – Kalıcı ve geçici olmak üzere 3-4 milyon arası Alman vatandaşı ülke dışında yaşıyor. Çoğunluğu Avrupa ülkelerinde yaşamasına rağmen seçimlere katılım oranları oldukça düşük durumda. 2017 yılında Almanya dışında yaşayan Alman vatandaşlarının sadece 112.989’u oy hakkını kullanmak için başvurmuştu. Bu durum Almanya demokrasisi için önemli bir kayıp olarak görülüyor. Katılımın önündeki en büyük engelin bürokratik zorluklar olduğu belirtiliyor.

14.20 – Wuppertal’da 2. Dünya Savaşı’na ait bir bombanın bulunmasının ardından getirilen güvenlik önlemlerini kaldırıldı . 

14.18 – Eski SPD şansölye adayı Martin Schulz da oyunu kullandı. Twitter’da bir videoyla vatandaşlara seslendi. Schulz yayınladığı videoda güçlü bir Avrupa lehinde konuştu.

13.40 – Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, federal seçimlerde görev yapan 650 bin gönüllü seçim çalışanına teşekkür etti. Steinmeier, “Oy verenler demokrasiyi yaşıyor” dedi ve ekledi: “Onun örgütlenmesine yardım edenler topluma hizmet ediyor.”

Canlı Anlatım: Almanya′da oy verme işlemi başladı | Almanya | DW |  26.09.2021

13.30 – CDU Şansölye adayı Armin Laschet, eşiyle birlikte Aachen’deki bir Katolik ilkokulundaki sandık merkezine geldi. Birlik adayı, genel seçimin önümüzdeki birkaç yıl içinde Almanya’nın yönünü belirleyeceğini söyledi. Fakat, CDU adayı Laschet’in oy verirken kime verdiğinin açıkça görülmesi Almanya’da tartışmalara sebep oldu. Çünkü, bu durum suç ve Alman anayasasına göre 2 yıl hapis cezası var.

12.44 – SPD adayı Olaf Scholz, Potsdam’da oyunu kullandı.

Olaf Scholz hat gewählt - HARZ KURIER

12.00 – CSU başkanı Markus Söder twitter hesabından oy kullanırken çekilen fotoğrafını şu ifadeler ile paylaştı:

“Bugün karar günü: Oy verin ve en önemli demokratik hakkınızı kullanın! Göz açıp kapayıncaya kadar final olacak, her oy önemlidir.”

11.40 – Wuppertal’da İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma bir bombanın bulunmasının ardından, yerleşim bölgesi sakinlerine şimdilik oy kullanmamaları çağrısında bulunuldu.

Bombe in Wuppertal entschärft - Weg in Wahllokale ist wieder frei -  Rheinland - Nachrichten - WDR

09.30– Elektronik kilitleme sistemi ile ilgili sorunlar nedeniyle, seçim ekibi, Mitte semtindeki 102 ve 106 numaralı sandıkların bulunduğu öğrenci birliğinin Kuzey kafeterya binasına planlandığı gibi zamanında ulaşamadı. Alman Basın Ajansı’nın seçim yetkilisi, “Binayı acil durum anahtarıyla açabilecek itfaiyeyi aramak zorunda kaldık” dedi.

Saat sekizi çeyrek geçe, itfaiyeciler Berlin'de 102 ve 106 numaralı sandıkların bulunduğu binanın yan kapısını açıyor

09.00 – Almanya’da Federal Meclis’in yeni milletvekillerini belirlemek üzere kurulan sandıklarda oy verme işlemi başladı.

- Advertisment -