Ana SayfaHaberlerAltılı Masa, Ortak Politikalar Mutabakat Metni'ni açıkladı

Altılı Masa, Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni açıkladı

Altılı Masa'nın oluşturduğu Millet İttifakı, seçimlerde ittifakın yol haritası olacak olan “Ortak Politikalar Mutabakat Metni”ni Ankara'da açıkladı. Adalet sisteminden, kamu yönetimine; ekonomiden sektörel politikalara; eğitim ve sosyal politikalardan dış politikaya 9 başlık 240 sayfadan oluşan metinle birlikte Millet İttifakı'nın yol haritası belirlendi.

Millet İttifakı’nı oluşturan 6 siyasi parti, devlet yönetiminde ve ekonomide hedefleri, reformları, politikaları, projeleri içeren Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni ATO Congresium’da açıkladı. 

Toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal katıldı.

Ortak Mutabakat metni 9 ana başlık altında 2 binin üzerinde yeni düzenlemeyi içeriyor.  Metin, “Hukuk Adalet ve Yargı”, “Kamu Yönetimi”,  “Yolsuzlukla Mücadele, Şeffaflık ve Denetim”, “Ekonomi, Finans ve İstihdam”, “Bilim, AR-GE, Yenilikçilik, Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm”, “Sektörel Politikalar”, “Eğitim ve Öğretim”,  “Sosyal Politikalar”, “Dış Politika, Savunma, Güvenlik ve Göç Politikaları” başlıkları altında toplandı.

Resim

Toplantı öncesinde hazırlanan “Ortak Politikalar Mutabakat Metni” kitapçığı salondakilere dağıtıldı. 240 sayfalık ana başlık, 75 alt başlık, 2300’den fazla somut hedef yer aldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Faik Öztrak:

Resim

“Millet İttifakı kuvvetler ayrılığını tesis eden, özgürlükçü, adil parlamenter sistem diyor. Onun için Millet İttifakı etkin, katılımcı yasama; istikrarlı, şeffaf, hesap verir yürütme; bağımsız ve tarafsız yargı diyor. Yasama reformuyla Meclis’in faaliyetlerine çoğulculuğu sağlayacak, yeni bir Meclis iç tüzüğü hazırlayacağız.”

“Yürütme reformuyla cumhurbaşkanının 7 yıl için sadece bir dönem seçilmesi kuralını getirerek tarafsızlığını güvence altına alacağız.”

“Seçim barajını yüzde 3’e düşüreceğiz. Siyasi partilere kapatma davası için TBMM’nin iznini zorunlu hale getireceğiz.”

“Siyasi etik yasası ile siyasetçilerin yetkilerini kullanarak ayrımcılık ve kayırmacılık yapmasını engelleyeceğiz”

DEVA Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı:

Resim

“Temel hedefimiz Türkiye ekonomisini üretken, rekabet gücü yüksek, kaliteli istihdam yaratan ve tek bir vatandaşımızı dahi yatağa aç göndermeyen bir yapıya kavuşturmaktır.”

“Cumhurbaşkanlığı’nı Çankaya Köşkü’ne taşıyacağız.”

“Cumhurbaşkanlığı’na tahsisli saray, köşk ve yalıları halkın kullanımına açacağız.”

“Kur korumalı mevduatta yeni hesap açmayacak, mevcut hesapları vadeleri sonunda kapatacağız!”

“Enflasyonu iki yıl içinde düşük tek haneye kalıcı bir biçimde indireceğiz.”

Ankara’daki toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da katılıyor.

Resim

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp:

Resim

“Tüm Türkiye’yi TEKNOPARK yapacağız.”

“Bilişim ve Yenilikçilik Bakanlığı’nı kuracağız.”

“Yapay Zeka Etik Kurulu’nu oluşturacağız.”

“Yasal mevzuatı tüm kullanıcıların sosyal medya mecraları üzerindeki ifade özgürlüğünü ve kişisel mahremiyetlerini koruyacak şekilde yeniden düzenleyeceğiz.”

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Feridun Bilgin:

Resim

“Esnafımızın salgın sürecinde kullandığı kredilerin faizleri ile BAĞ-KUR ve vergi borçlarının faizlerini silecek, kalan anaparanın uygun vadede ödenmesini sağlayacağız.”

“Kanal İstanbul projesini göreve başladığımız gün iptal edeceğiz. Bugüne kadar yapılan iş ve işlemleri; hukuki, ekonomik, ekolojik ve teknik olarak inceleyeceğiz.”

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale:

Resim

“Bugün firavunlara bile taş çıkartan tek adam rejiminde giderek derinleşen bir yoksulluğu hayatın her alanında görüyoruz. Bugün ülkemizde milyonlarca aç ve yoksul vatandaşımız var.”

“Devlet okullarında okuyan tüm çocuklarımıza bedava kahvaltı ve öğle yemeği vereceğiz.”

“Daha uzun süre çalışanın daha fazla emekli aylığı almasını sağlayacağız.”

“Biz kadını aşağılayan ve hapseden bu zihniyeti değiştireceğiz.”

“Bütün uluslararası sözleşmelere geri dönüyoruz çünkü biliyoruz ki ‘İstanbul Sözleşmesi’ yaşatır.”

Saadet Partisi Genel Başkanvekili Sabri Tekir:

Resim

“İslam İşbirliği Teşkilatı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve D8 gibi örgütlerdeki konumumuzu güçlendireceğiz.”

“Şangay İsbirliği Örgütü, ASEAN gibi orgütlerle ilişkilerimizi gerçekçi bir zeminde değerlendireceğiz.”

Programın sonunda liderler 240 sayfalık metinle poz verdi.

Resim
- Advertisment -