Ana SayfaHaberlerNetanyahu, Biden ile görüşmesinin ardından İran'a misilleme saldırısını iptal etti

Netanyahu, Biden ile görüşmesinin ardından İran’a misilleme saldırısını iptal etti

New York Times'ın haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden, İran'ın dün gece İsrail'e yaklaşık 300 saldırı uçağı ve füze fırlatmasının ardından Başbakan Benjamin Netanyahu'yu, İran'a karşı acil bir misilleme saldırısına yeşil ışık yakmaktan vazgeçirdi. Axios muhabiri Barak David’in haberine göre ise İsrail savaş kabinesi dün karşı saldırının kapsamını belirlemek için Başbakan Netanyahu, Savunma Bakanı Gallant ve Bakan Gantz’i yetkilendirmişti. Bu karara kabinedeki aşırı sağcı bakan Ben-Gvir karşı çıkmıştı.

İran’dan yola çıktığı iddia edilen drone’ların (SİHA’ların) 7-8 saat içerisinde İsrail’e varabileceği öne sürüldü.

İran’ın farklı noktalarında ve Irak’ta drone’lar görüntülendi.

Biden Beyaz Saray’a geçti

ABD’li bir yetkili Al Jazeera’ya yaptığı açıklamada İran’ın Pazar sabahı İsrail’e saldırabileceğini söyledi. ABD Başkanı Biden, Delaware’de haftasonu tatili için gittiği özel konutundan Beyaz Saray’a geçti.

İsrail devlet medyası doğruladı

İsrail devlet medyası Kann da haberi doğruladı:

“İran, İsrail’e insansız hava aracı saldırısı başlattı. Drone sürüsünün bu gece geç saatlerde İsrail’e ulaşması bekleniyor.”

İsrail ordu sözcüsü: “Drone’ların ulaşmasını engellemeye çalışıyoruz”

“Vatandaşlarımız güvenli yerlerde kalsın. Drone’ların İsrail’e ulaşmasını engellemeye çalışıyoruz.”

Netanyahu’dan ilk açıklama: “Tanrının yardımıyla bütün düşmanlarımızı yeneceğiz”

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu:

“İsrail devleti güçlüdür, İsrail ordusu güçlüdür, İsrail halkı güçlüdür.

Birlikte ayakta duracağız ve Tanrının yardımıyla birlikte tüm düşmanlarımızı yeneceğiz.”

Hamaney: “Şer rejimi cezalandırılacak”

İran’ın Dini Lideri Hamaney, Bayram Namazı hutbesinde yaptığı konuşmayı tekrar paylaştı:

“Şer Rejimi cezalandırılacak.”

Beyaz Saray, Biden’ın ulusal güvenlik liderleriyle Durum Odası’nda bir araya geleceğini açıkladı

Beyaz Saray, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Charles Q. Brown’ın da Sullivan ve Finer ile birlikte Durum Odası’nda bulunanlar arasında yer alacağını ekledi. Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Biden’ın Özel Kalem Müdürü Jeff Zients ise toplantıya “güvenli video ile” katılacak.

İran Devrim Muhafızları’ndan “misilleme” vurgusu

“İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail’in İran’ın Şam’daki konsolosluğuna yönelik son saldırısına ‘misilleme‘ olarak İsrail hedeflerine düzinelerce füze ve insansız hava aracı fırlattığını resmen duyurdu.

İran resmi kanalı Press TV, İsrail’e doğru yola çıkan droneların görüntülerini yayınladı.

İsrail Savaş Kabinesi toplandı

Resim

İran BM Daimi Temsilciği “Konu kapanmış sayılabilir”

İran BM Daimi Temsilciği, Twitter’dan duyurdu:

“İran’ın BM Şartı’nın meşru savunmaya ilişkin 51. maddesine dayanarak gerçekleştirdiği askeri harekât, Siyonist rejimin Şam’daki diplomatik tesislerimize yönelik saldırısına bir cevap niteliğindeydi. Artık konu kapanmış sayılabilir.”

“Ancak İsrail rejiminin yeni bir hata yapması halinde İran’ın yanıtı çok daha sert olacaktır. Bu, İran ile haydut İsrail rejimi arasında ABD’nin UZAK DURMASI GEREKEN bir çatışmadır!”

Son durum: Dronelar düşürüldü, Biden ‘diplomatik tepki verilecek’ dedi

İran’ın drone ve füzelerinin çoğu İsrail’e ulaşmadan düşürüldü. Biden, İran’a ‘diplomatik bir tepki’ verileceğini söyledi.

CNN: Biden, Netanyahu’ya ‘İran’a karşı saldırıya ABD’nin destek vermeyeceğini’ söyledi

ABD Başkanı Joe Biden’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya, “İsrail’in İran’a yönelik karşı saldırısına ABD’nin destek vermeyeceğini” söylediği iddia edildi.

Amerikan CNN kanalına konuşan adı açıklanmayan kıdemli bir yetkiliye göre, Biden, Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Washington’ın pozisyonunu değerlendirdi.

Biden, Netanyahu’ya “ABD’nin İsrail’e desteği tamdır” mesajı vermesinin yanı sıra İsrail’in İran’a yönelik herhangi bir karşı saldırısına destek olmayacaklarını belirtti.

Haberde, Biden’ın, Netanyahu’ya, “bu geceki tabloda İsrail’in kazandığını” ve İran’ın İsrail’e kayda değer bir zarar veremediğini söylediği aktarıldı.

Konuyla ilgili Amerikan Axios haber sitesine açıklama yapan, adı açıklanmayan bir Beyaz Saray yetkilisi de benzer şekilde, İran’ı hedef alacak bir İsrail “karşı saldırısını” ABD’nin desteklemediğini kaydetti.

NYT: Netanyahu, Biden ile görüşmesinin ardından İran’a misilleme saldırısını iptal etti

New York Times’ın haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın dün gece İsrail’e yaklaşık 300 saldırı uçağı ve füze fırlatmasının ardından Başbakan Benjamin Netanyahu’yu, İran’a karşı acil bir misilleme saldırısına yeşil ışık yakmaktan vazgeçirdi. Habere göre, İsrail savaş kabinesinin birçok üyesi bir misilleme saldırısı başlatılmasından yanaydı ancak İran’ın ciddi hasar vermemesi ve Netanyahu’nun Biden’la görüşmesi, saldırının iptal edilmesine yol açtı.

Axios muhabiri Barak David’in haberine göre dün İsrail savaş kabinesi, karşı saldırının kapsamını belirlemek için Başbakan Netanyahu, Savunma Bakanı Gallant ve Bakan Gantz’i yetkilendirmişti. Bu karara kabinedeki aşırı sağcı bakan Ben-vir karşı çıkmıştı.

“İran bedelini ‘zamanı geldiğinde’ ödeyecek”

İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, kabinenin İran saldırısı sonrasında yaptığı toplantının ardından, “Bölgesel bir koalisyon kuracağız. İsrail, yaptığı drone ve füze saldırısının bedelini, zamanı geldiğinde, uygun biçimde İran’a ödetecek” dedi.

Beyaz Saray kaynaklarının Reuters’a yaptığı açıklamada, “ABD’nin olası bir İsrail karşı saldırısında, İsrail’e destek amacıyla operasyona katılmayacağı” söylendi. Beyaz Saray’ın en üst düzey ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby, “Birleşik Devletler, İsrail’in kendini müdafaa etmesine destek olacak fakat Amerika savaş istemiyor” dedi.

- Advertisment -