Ana SayfaHaberlerCannes’da Altın Palmiye alan Fransız yönetmen konuşmasında Macron’u eleştirdi; Kültür Bakanı önce...

Cannes’da Altın Palmiye alan Fransız yönetmen konuşmasında Macron’u eleştirdi; Kültür Bakanı önce tebrik etti, sonra yanıt verdi

Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü alan Fransız yönetmen olan Justine Triet, ödül konuşmasında Macron’un emeklilik reformunu eleştirdi: “Neoliberal Fransa hükümeti, kültürü metalaştırıyor, Fransız kültürünün özgünlüğüne zarar veriyor. Bu özgünlük olmasaydı bugün sizin önünüzde konuşamazdım” dedi. Kültür Bakanı Rima Abdul Malak, Triet’i önce tebrik etti, sonra eleştirdi: “Fransız film finansman modelimiz olmasaydı bu filmi çekemezdiniz.”

76. Cannes Film Festivali’nde en önemli ödül olan Altın Palmiye Ödülü’nü “Anatomie d’une chute” (Bir Düşüşün Anatomisi) filmiyle Fransız yönetmen Justine Triet kazandı. Justine Triet, ödül konuşmasında Fransa’da protestolara sebep olan emeklilik reformunu eleştirdi. Fransız yönetmen ödül konuşmasında halkın tepkisine ve yoğun katılımlı gösterilere rağmen emeklilik yaşını 62’den 64’e yükselten Cumhurbaşkanı Macron’u kınadı: “Ülkemiz emeklilik reformuna karşı tarihi ve güçlü bir tepki gösterdi. Bu tepki şok edici bir şekilde bastırıldı, yok sayıldı. Artık her alanda iktidarın denetimsiz gücü hissediliyor. Bu şok edici bir durum. Fakat artık bunu sinema dahil toplumun her alanında gözlemlemek mümkün. Neoliberal Fransa hükümeti, kültürü metalaştırıyor, Fransız kültürünün özgünlüğüne zarar veriyor. Bu özgünlük olmasaydı bugün sizin önünüzde konuşamazdım.”

Bazı seyircilerin alkışladığı, bazı seyircilerin tepki gösterdiği konuşmaya Macron hükümetinden de yanıt geldi.

Kültür Bakanı Rima Abdul Malak, önce Triet’i tebrik etti, ardından sözlerini eleştirdi: “Fransa’ya 10. Altın Palmiye Ödülü’nün verilmesini sağlayan Justin Triet’in ödül almasından dolayı mutluluk duyuyorum. Fakat bu haksız konuşması karşısında şaşkına döndüm. Triet’in filmi dünyada eşi benzeri olmayan bir çeşitliliğe imkan sağlayan Fransız film finansman modeli olmadan ortaya çıkamazdı. Bunu unutmayalım.”

- Advertisment -