Ana SayfaHaberler“Çarşıya çıksam evdekiler en az 20 defa ‘neredesin?’ diye arıyor”

“Çarşıya çıksam evdekiler en az 20 defa ‘neredesin?’ diye arıyor”

Konya Meram’da evlerinde öldürülmüş olarak bulunan Dedeoğulları ailesi 20 gün önce verdikleri röportajda uğradıkları saldırıları anlatmıştı. Bugün öldürülen aile üyelerinden Barış Dedeoğulları: “Şu an çarşıya çıksam evdekiler en az 20 defa ‘neredesin?’ diye arıyorlar. Hepimiz birbirimizin başına bir şey gelmesinden korkuyoruz. Canımız için endişe duyuyoruz.”

Duvar gazetesinin 11 Temmuz 2021 tarihli haberini paylaşıyoruz:

Konya’nın Meram ilçesindeki Hasanköy mahallesinde 24 yıldır yaşayan Dedeoğulları ailesi, son 15 yıldır komşuları ve komşularının akrabalarının ırkçı saldırısına uğruyor. Kürt oldukları gerekçesiyle defalarca taciz edilen Dedeoğulları ailesine en son 12 Mayıs akşamı taşlı, sopalı ve bıçaklı saldırı yapıldı. Saldırının olduğu akşam evde bulunan 4’ü kadın 7 kişi vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı.

Yaklaşık 30 yıl önce Kars’tan Konya’ya göç ettiklerini ve 24 yıldır da Hasanköy mahallesinde hayvancılık ile uğraştıklarını söyleyen Barış Dedeoğulları, bölgede yaşayan tek Kürt aile olduklarını ifade etti. 15 yıldır komşuları tarafından sürekli taciz edildiklerini belirten Barış Dedeoğulları yaşadıklarını şöyle anlattı:

‘SALDIRANLARIN ARASINDA TANIMADIĞIMIZ BİRÇOK İNSAN VARDI’

“Bu komşularımız ve onların akrabaları yaklaşık 15 senedir kafayı bize takmış durumda. ‘Biz burada Kürtleri barındırmayacağız’ diyorlar. Geçtiğimiz Kadir gecesinde 10-15 kişilik bir grup evlerinin çatısına çıkarak evimize bakarak idrarlarını yapıyorlardı, daha sonra evin bahçesine torpil attılar. Geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nın arife gecesinde de yine evimize torpil attılar. Bizi sürekli kışkırtmaya çalıştılar o gece. Kadir gecesi evde 4’ü kadın 7 kişiydik. Bir an da ne olduğunu anlamadığımız bir şekilde 5-6 kişi evimizin duvarından atlayarak bize taş, sopa demir çubuk ve bıçaklarla saldırdı. Sonradan sayı giderek arttı. Bize saldırılanlar ‘Biz ülkücüyüz sizi buradan kaldıracağız’ dediler. Bize saldırıyı organize edenler komşumuz Keleş ve Çalık ailesi. Onları tanıyoruz. Ama o gece bize saldıranlar arasında tanımadığımız birçok insan da vardı.”

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:whatsapp-image-2021-07-11-at-20-RJR8.jpg

‘HEPİMİZ YARALANDIK’

Saldırı sonrası aile fertlerinden birçok kişinin ağır yaralar aldığını söyleyen Barış Dedeoğulları, “Saldırı sonrası abim beyin kanaması geçirdi. Babamın kafasında yarıklar oluştu, 20’den fazla çelik dikiş atıldı. Yine aynı şekilde kız kardeşimin kolu kırıldı ve platin takıldı. Ben de bıçakla yaralandım. Diğer 2 kız kardeşim de saldırı sonucu yaralandı” ifadelerini kullandı.

‘SALDIRIYI ORGANİZE EDEN AİLEDEN BİRÇOK KİŞİ SERBEST BIRAKILDI’

Olay yerine gelen polis ekiplerinin kendilerini suçlamaya çalıştığını da söyleyen Dedeoğulları, “Bize saldıranlar o esnada ‘polisi çağırın da gelsin size yardım etsin bakalım’ dediler. Dedikleri gibi de oldu. Olay yerine polis ekipleri geldi ve nerdeyse bizi suçladı. Gelen polisler bize ‘Adamları ne hale sokmuşsunuz’ dediler. Oysa hepimiz yaralıydık ve evinde saldırıya uğrayan bizdik. Zaten daha sonrası bize saldırıyı organize eden aileden birçok kişi de serbest bırakıldı” dedi.

‘HEPİMİZ BAŞIMIZA BİR ŞEY GELMESİNDEN KORKUYORUZ’

Canlarından endişe duyduklarını söyleyen Dedeoğulları, “Şu an çarşıya çıksam evdekiler en az 20 defa ‘neredesin?’ diye arıyorlar. Hepimiz birbirimizin başına bir şey gelmesinden korkuyoruz. Canımız için endişe duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

‘TÜM ŞÜPHELİLER TUTUKLANMALI’

“Nitelikli olarak kasten öldürmeye teşebbüs etme”, “Nitelikli kasten yaralama”, “Nitelikli konut dokunulmazlığını ihlal etme” ve “Hakareti tehdit ve kişilerin huzur ve sükutunu bozma” suçlarından tutuklanması talebiyle 17 Haziran’da Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunduğunu ifade eden ailenin avukatı Abdurrahman Karabulut adli süreci şöyle anlattı:

“Henüz olayla ilgili açılmış bir dava yok. Olayın ardından Ali Keleş, Ayşe Keleş, Yahya Çalık, Lütfi Keleş, Ali Çalık, Şerife Çalık ve Veli Keleş tutuklandı. A.K, R.Ç, A.Ç, ve İ.K. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Olaydan iki gün sonra tutuklanan Ali Çalık, kısa bir süre sonra ‘Kavgaya karıştığına dair yeterli delil olmaması’ sebebiyle adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. O gün olay yerindeki şüphelilerin hepsi organize bir saldırı gerçekleştirmiş. Bu yüzden tüm şüphelilerin tutuklanması gerekiyor. Bunun için de soruşturmanın genişletilmesi gerekiyor. HTS kayıtlarına bakılmalı. Şüpheliler aynı şekilde saldırgan tutumlarına devam ediyor. Bu yüzden müvekkillere karşı eylemlere son verilebilmesi için uzaklaştırma ve koruma tedbiri uygulanmalı.” (DUVAR)

- Advertisment -